Πρόσφυγες: Δεν πείθονται να φύγουν από Ειδομένη και Πειραιά

Δεν θέλουν πολλοί μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη και στον Πειραιά να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Στην Ειδομένη φτάνουν καθημερινά λεωφορεία για να τους μεταφέρουν, αλλά λίγοι επιβιβάζονται σ΄ αυτά, με διάφορους επιτήδειους να διαδίδουν φήμες ότι σύντομα θα ανοίξουν τα σύνορα. Το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει κλειστό.

Στον Πειραιά, το πρωί της Τρίτης, οι λιμενικοί ζήτησαν από τους πρόσφυγες να μετακινήσουν τις σκηνές τους από τον χώρο που δένουν τα πλοία και να τις μεταφέρουν στο χώρο επιβατών, προκείμενου να απελευθερώσουν χώρους του λιμανιού.

Την ίδια ώρα, επιχειρούν να πείσουν 300 Αφγανούς να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Στόχος είναι έως την Παρασκευή το λιμάνι να έχει αδειάσει από τους 4.730 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις -κυρίως του εξωτερικού- λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν στους δημοσιογράφους να τραβήξουν πλάνα και συμβουλεύοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες τι να πράξουν σε θέματα ασύλου ή μεταφοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα μέλη ΜΚΟ προσέγγισαν μετανάστες που είχαν ανέβει σε λεωφορείο για να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Μαλακάσας, και τούς είπαν να κατέβουν αναφέροντας ότι μόνο από τον Πειραιά έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Οι μετανάστες κατέβηκαν από το λεωφορείο και παρέμειναν στο λιμάνι!