Προϊστορικό νευρικό σύστημα βρέθηκε σε απολίθωμα

Βρετανοί, Γερμανοί και Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν απολίθωμα ενός μαλακόστρακου, που έζησε πριν από περίπου 520 εκατομμύρια χρόνια (σαν χθές δηλαδή) και διέθετε το αρχαιότερο κεντρικό νευρικό σύστημα που έχει ποτέ εντοπισθεί.

Το απολίθωμα βρέθηκε στη νότια Κίνα και είναι τόσο καλοδιατηρημένο, που είναι ορατά τα επιμέρους μικροσκοπικά νεύρα. Η σχετική δημοσίευση του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έγινε στην επιθεώρηση «PNAS».
Το ζώο, μοιάζει με αστακό (μαλακόστρακο) και έλαβε την εύκολη ονομασία Chengjiangocaris kunmingensis. Το οστρακοειδές έζησε την λεγόμενη «Κάμβρια έκρηξη», της περιόδου ταχείας εξέλιξης και μαζικής εμφάνισης νέων ειδών ζώων που συνέβη πριν περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια από σήμερα. Το απολίθωμα είναι ένας πρόγονος των σύγχρονων αρθρόποδων, μιας ομάδας που περιλαμβάνει τα μαλακόστρακα, τα έντομα και τις αράχνες.

Κατά την τελευταία πενταετία έχουν έλθει στο φως μερικώς απολιθωμένα νευρικά συστήματα διαφόρων ειδών, κυρίως εγκεφάλων, ποτέ όμως ενός τόσο καλά διατηρημένου κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η συντριπτική πλειονότητα των απολιθωμάτων που έχουν βρει οι παλαιοντολόγοι, αφορά οστά και άλλα σκληρά μέρη του σώματος, όπως δόντια ή τμήματα σκελετών. Είναι υπερβολικά σπάνιο να βρεθούν απολιθώματα νευρικού συστήματος και άλλων μαλακών ιστών.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα συντονίζει όλες τις νευρικές και κινητικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Στα σπονδυλτωτά συνίσταται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στα αρθρόποδα, αντί μυελού, υπάρχει μια σειρά από συνδεδεμένα σφαιρικά γάγγλια, που θυμίζουν αλυσίδα. Το Chengjiangocaris kunmingensis είχε μια τέτοια νευρική χορδή που διέτρεχε το σώμα του, με κάθε «κρίκο» της αλυσίδας να ελέγχει και ένα ξεχωριστό ζεύγος ποδιών.

Ostrakodermo1