Προφυλακίστηκε ο αεροπειρατής-Οκταήμερη κράτηση

Την προφυλάκιση του 59χρονου Αιγύπτιου αεροπειρατή, αποφάσισε το δικαστήριο της Λάρνακας.

Το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης, το οποίο ανάλογα με την πορεία της ανάκρισης μπορεί να ανανεωθεί. Αν ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις η αστυνομία μπορεί να ζητήσει την κράτηση του 59χρονου μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σείφ Ελντίν Μουσταφά είπε την Τρίτη στις κυπριακές αρχές ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην αεροπειρατεία ήταν τα παιδιά του. «Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω όταν για τόσα χρόνια δεν μου επιτρέπουν να έρθω να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου;», φέρεται να είπε ο 59χρονος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 1994 είχε απελαθεί από την Κύπρο και το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων, στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Κυπριακή Δημοκρατία.

aeropeiratis

Ο 59χρονος αντιμετωπίζει εννέα κατηγορίες και συγκεκριμένα, αφορούν πειρατεία, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, απαγωγή προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απειλή βιαιοπραγίας, απόπειρα πρόκληση σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου περί καταπολεμήσεις της τρομοκρατίας.

Τον Αιγύπτιο εκτός από τους ανακριτές, τον είδαν την Τρίτη και ψυχολόγοι για να διαπιστώσουν την κατάσταση του, η οποία αξιολογείται ως ασταθής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι κατά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου ούτε και στο αεροσκάφος.

Ο Αιγύπτιος παραδόθηκε μετά από 6 ώρες διαπραγματεύσεων και συνελήφθη από τις ειδικές ομάδες της ΜΜΑΔ.

Στο αεροπλάνο της Egypt Air βρίσκονταν 56 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα.

Κατά την έξοδό του από το Δικαστήριο, ο Μουσταφά οδηγήθηκε σε περιπολικό της Αστυνομίας για τη μεταφορά του στα αστυνομικά κρατητήρια. Μέσα από το περιπολικό και κοιτάζοντας τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον χώρο για κάλυψη του γεγονότος, ύψωσε το χέρι του σχηματίζοντας το σήμα της νίκης.

Το Sigmalive της Κύπρου αναφέρει ότι οι αρχές αναμένεται να ζητήσουν και την βοήθεια αξιωματούχων από την Αίγυπτο. Στις έρευνες θα αναμειχθεί και η Interpol, της οποίας θα ζητηθεί να διαλευκάνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ύποπτος πέρασε όλα τα ανευρεθέντα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στην κατοχή του.