Προεκλογικό ντεμαράζ Αλ. Τσίπρα με «χαρτί» την οικονομία και τις παροχές

Η κυβέρνηση δεν ενοχλείται όταν κατηγορείται ότι αύξησε τον κατώτατο μισθό για να ξεχαστούν οι Πρέσπες ή δέχεται κριτική περί προεκλογικών παροχών, αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού και εμπόριο ψήφων. Ενοχλείται όταν διαβάζει τις αναρτήσεις του Ζόραν Ζάεφ στο Twitter αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» και όταν ακούει τον κ. Καμμένο να λέει δημοσίως ότι ο κ. Τσίπρας του πρότεινε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την κριτική της αντιπολίτευσης περί υπόγειων συναλλαγών. Υπό αυτό το πρίσμα, η αλλαγή της ατζέντας με την οικονομία στο επίκεντρο ήταν μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, ακόμα και αν κατηγορείται για αυξήσεις «ψίχουλα» ή προεκλογικού χαρακτήρα «εμπόριο ελπίδας».

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την προαναγγελθείσα – όπως επισημαίνει – αύξηση του κατώτατου μισθού, κάνει λόγο για κριτική που προδίδει αμηχανία. Προβλέπει μάλιστα ότι η αμηχανία της αντιπολίτευσης θα ενισχυθεί όταν η αντιπολίτευση θα κληθεί και θα ψηφίσει στη Βουλή την επιδότηση ενοικίου, τον νέο νόμο για την προστασία της Α΄ κατοικίας και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, εντός των επόμενων ημερών. «Από τη μία θα φωνάζουν και από την άλλη θα ψηφίζουν» λέει χαρακτηριστικά για τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, αποκαλύπτοντας και την τακτική με την οποία σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας.

Η τρέχουσα κυβερνητική επιχειρηματολογία περί βελτίωσης της οικονομίας στηρίζεται σήμερα στην επικοινωνιακή ισχύ της λέξης «αύξηση» που είναι άγνωστη για την Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου, στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου και στην είδηση της αύξησης 10% των καταθέσεων στις τράπεζες για τον μήνα Δεκέμβριο. Η επιτυχία του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού στηρίζεται στην επικράτηση των κινήσεων μικρής εμβέλειας και μικρού κόστους που μπορούν να εμφανιστούν από την κυβέρνηση ως «συμβολική ανταμοιβή του κόσμου της εργασίας που δοκιμάστηκε σκληρά στην κρίση» και ως «επιλογή υπέρ των πολλών» και παράλληλα βγάζει εκτός κάδρου τη συζήτηση για τα μακροοικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικές οικονομίας, που αφενός δεν προσφέρεται για προεκλογική αντιπαράθεση και αφετέρου δεν έχει πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση. Με αυτή τη σημαία, δίπλα στη σημαία της «εξόδου από τα μνημόνια» ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι αλήθεια ότι το 2016, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, για αύξηση του κατώτατου μισθού και ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την ένταξη της αύξησης του κατώτατου μισθού στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε το μέτρο να αποκτήσει πιο θεσμικό χαρακτήρα. Είναι επίσης αληθές ότι η χθεσινή αύξηση θα «εξαϋλωθεί» από την ψηφισμένη, επικείμενη μείωση του αφορολογήτου από 1.1.2020. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε στείλει μήνυμα στη συνέντευξή του στο OPEN «ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να μην ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου», λέγοντας επί λέξει: «Είναι απόλυτα προφανές πως στα τέλη του 2019, αν συνεχίσουμε να κυβερνάμε, θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου».

Στην κυβέρνηση όμως υποστηρίζουν ότι με αυτές τις κινήσεις θα ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχαν απολέσει το διάστημα κατά το οποίο η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και θα «σύρουν» την αντιπολίτευση στο δικό τους γήπεδο.

«Κεντροαριστερό» ευρωψηφοδέλτιο

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (σ.σ. τρεις φορές), προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το ισχυρό προεκλογικό κλίμα και την πίεση που δέχεται για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι μετά τη χθεσινή ημέρα η εντός του ΣΥΡΙΖΑ συζήτηση, υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών πριν ακόμα και από τον Μάιο εντείνεται. Αυτή ήταν η συζήτηση και στη χθεσινή εκδήλωση για την τελευταία πενταετία του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο, που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει την «επίθεση φιλίας» στην κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη συμμετοχή στελεχών της κεντροαριστεράς στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης».