Πρόεδρος Σκοπίων: «Δεν επιθυμούμε να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης»

Δεν είναι προς το συμφέρον της FYROM να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε να υπάρξει μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

«Ζητούμε και αναμένουμε μια λύση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν έχουμε το παραμικρό συμφέρον να επωμισθεί μόνη της η Ελλάδα όλο το βάρος. Ταυτόχρονα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν μονομερείς λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν εις βάρος μας. Επιπλέον, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεργαστεί με το νότιο γείτονα της για την υπέρβαση των προκλήσεων από την μεταναστευτική κρίση», ανέφερε ο Ιβάνοφ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένα περιστατικά με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα επιτρέψει την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφος της.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αυστρία, την Σλοβενία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7 Μαρτίου.

Ο κ. Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ιβάνοφ στα Σκόπια, αναχώρησε για την Ελλάδα όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η στάση του Σκοπιανού Προέδρου καθιστά σαφές ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας του κατάλαβε επιτέλους ότι μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε από τρίτες χώρες για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αφού τελικός προορισμός δεν είναι η χώρα του αλλά χώρες που δεν θέλουν να εμφανισθούν ευθέως κατά της εγκατάστασης προσφύγων στα εδάφη τους.