Προανακριτική για Novartis: Με τσαμπουκάδες απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Σταθερό βηματισμό εν μέσω τσαμπουκάδων, απειλών και λεκτικών υπερβολών αναζητεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την σκευωρία Novartis.

Η απόφαση της ευρύτερης πλειοψηφίας να εξαιρέσει τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο από τις ερευνητικές εργασίες με το σκεπτικό ότι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξύφανση των μεθοδεύσεων «Ρασπούτιν» και άρα αποτελεί νομικό ασυμβίβαστο να είναι και εξεταστές, έχει προκαλέσει την θορυβώδη και πρωτόγνωρη αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί να τινάξει τις εργασίες της προανακριτικής στον αέρα.

Κατά την χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση 16 από τα 25 μέλη της προανακριτικής (βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) ψήφισαν υπερ της ανάγκης αντικατάστασης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η παραμονή τους εγείρει ζητήματα ακυρότητας των εργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία διαφωνώντας με το σχετικό αίτημα, το ΚΚΕ καταψήφισε για πολιτικούς λόγους αν και όπως υποστήριξε ο εισηγητής του «το νομικό σκεπτικό της εξαίρεσης είναι βάσιμο» ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Η τελική απόφαση της επιτροπής πυροδότησε μια ασύμμετρη αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς.

Κραυγές

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύοντας την ακραία ρητορική μιλά για «χούντο – επιτροπή», για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «κατάπτυστη απόφαση», «σκοτεινό για δημοκρατικές εποχές σκεπτικό», «μέγα θεσμικό ατόπημα» κ.α. Όλα αυτά για μια απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία και για ένα αίτημα που κατά το παρελθόν σε αντίστοιχη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό και το γεγονός ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διαρροές ή επίσημες δηλώσεις καταγγέλλουν πραξικοπήματα και κατάλυση της δημοκρατίας χωρίς ωστόσο να εξηγούν γιατί είναι νομικά παράνομο το αίτημα εξαίρεσης των Πολάκη– Τζανακόπουλου.

Βεβαια, η γραμματεας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ολγα Γεροβασιλη υποστηρίζεις πως η ΝΔ προσβαλλει το δικαιωμα των κομματων να οριζουν ελευθερα τους εκπροσωπους τους στις επιτροπές. Ωστόσο, ο Συριζα πριν ελαχιστα χρονια ειχε ζητησει και πετυχε την εξαιρεση των βουλευτων της ΝΔ Μακη Βοριδη και Αδωνη Γεωργιαδη απο την εξεταστικη για την Υγεια.

Το ζήτημα πλέον που δημιουργείται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να λειτουργήσει θεσμικά. Αν δηλαδή θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας ή θα επιμείνει στην διαφωνία αρνούμενος να μετέχει στις εργασίες μιας επιτροπής που χαρακτηρίζει «χουντο-επιτροπή» ή αν τέλος θα επιχειρήσει να μπαχαλοποιήσει τις εργασίες της προανακριτικής εμποδίζοντας την διερεύνηση της υπόθεσης με ακτιβίστικου τύπου υπερβολές και λεκτικές κορώνες.

Ωστόσο πρέπει να υπενθυμιστεί πως στην προανακριτική που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2018 για την δίωξη των δέκα πολιτικών προσώπων η τότε πλειοψηφία με έναν νομικό ακροβατισμό αποφάσισε να επιστρέψει την δικογραφία στην δικαιοσύνη, στερώντας από την Βουλή το συνταγματικό δικαίωμα να ερευνήσει εάν οι καταγγελίες των «προστατευόμενων» μαρτύρων ευσταθούν. Τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε με το συγκεκριμένο σκεπτικό και αποχώρησε. Δεν επιχείρησε με κοινοβουλευτικούς τσαμπουκάδες να επιβάλλει τις απόψεις της.

Πάντως, αυτή την φορά η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι δε χαρακτηριστική η δήλωση του Παύλου Πολάκη μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης που είπε: «Τι θα κάνουν; Θα φέρουν την φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν να μπούμε στην συνεδρίαση; Θα είμαστε μέσα και το τι θα κάνουν αυτοί είναι δικό τους πρόβλημα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν».

Να σημειωθεί ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να θέσει την προανακριτική σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας καθώς εάν δεν ορίσει αντικαταστάτες τότε είναι πιθανό να μην μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της η επιτροπή εκτός και αν η Ολομέλεια τροποποιήσει την σχετική απόφαση.

Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης Πολάκη – Τζανακόπουλου

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η ΝΔ κατέθεσε Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση στην ακραία αλλά προσχηματική ρητορική.

Το έγγραφο είχε συνταχθεί το 2010 με αφορμή αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να εξαιρεθούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής που είχε συγκροτηθεί για την διερεύνηση του σκανδάλου της Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης είναι παράνομο και αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τότε είχε ψηφίσει υπέρ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, το ζήτημα που εγέρθηκε τότε είναι αντίστοιχο με το επιχείρημα που προβάλλουν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Δηλαδή, πως δεν μπορούν μέλη της ανακριτικής επιτροπής να είναι και μάρτυρες για την εξεταζόμενη υπόθεση.

Στην εξεταστική για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα πως κατ’ εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα είναι ότι υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».

ΝΔ: Η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται

Πάντως, για την ακραία ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της «γαλάζιας» ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι «η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση. Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης κύκλοι της ΝΔ εξηγούν ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φιμώνονται αλλά απεναντίας τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις απόψεις τους για την υπόθεση

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.

Τέλος, καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύρει συνθήματα τις περιόδου 2012 – 15 και μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

«Η σημερινή απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξαιρέσει από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής το Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη αποτελεί πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» ανέφερε χαρακτηριστικά η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη για να προσθέσει:

«Πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο.

Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές. Τις αμέσως επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί».

Ένταση

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από την ξαφνική ένταση που προκλήθηκε όταν ο Γιάννης Ραγκούσης πήρε το λόγο και σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να ουρλιάζει με τις φωνές να ακούγονται στον διάδρομο της Βουλής. «Να με αποβάλετε. Φωνάξτε την αστυνομία» παραληρούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «μετατρέψατε την επιτροπή σε χούντα. Καταγγέλλω τη βία της πλειοψηφίας».

Απαντώντας ο Κώστας Καραγκούνης είπε πως η τοποθέτηση Ραγκούση περί χουντο-επιτροπής πρέπει να καταδικαστεί καθώς εκθέτει τον κοινοβουλευτισμό. Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκτρέψει την διαδικασία υιοθετώντας πρακτικές που θυμίζουν άλλα ακραία κόμματα. Ο κ Καραγκούνης επανέλαβε ότι αίτημα εξαίρεσης είχε υποβληθεί και το 2010 και τότε είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχατε συμφωνήσει, το καταλαβαίνετε;» φέρεται να είπε ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει: «γνωρίζετε για το ασυμβίβαστο κι’ επιμείνατε να προτείνετε τα δύο μέλη . Λειτουργήσατε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της διαδικασίας”.

Όταν δε ο Ραγκούσης και η Δώρα Αυγέρη υποστήριξαν πως η διαδικασία καθυστερεί την εξέταση του Κ. Φρουζή οι Μαρκόπουλος Πλεύρης αντέτειναν: «Τώρα σας έπιασε ο πόνος. Τέσσερα χρόνια δεν τον καλέσατε ούτε μια φορά. Με εμάς έρχεται πρώτη φορά».

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συμπεριφορά τους είναι σαν εκείνη της Χρυσής Αυγής.