Ποτάμι: Η Συμφωνία έχει πολλά ασαφή σημεία

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, έχει πολλά ασαφή σημεία και πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή της» αναφέρει το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Βρυξελλών.

Οπως αναφέρει, «τα βόρεια σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και πλέον το βάρος για να σταματήσουν οι ροές πέφτει στην Ελλάδα και την Τουρκία ενώ η υποδοχή προσφύγων από τις χώρες μέλη θα είναι σε εθελοντική βάση, όπως προβλέπει η συμφωνία. Έτσι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν πρόσφυγες, δεν υποχρεούνται να δεχθούν ενώ οι υπόλοιποι θα δεχθούν τον αριθμό που θέλουν.

» Η χώρα μας αναλαμβάνει ένα τεράστιο έργο. Η εμπλοκή προσωπικού 4.000 ανθρώπων από την Ελλάδα και την ΕΕ στις διαδικασίες καταγραφής και χορήγησης ασύλου, απαιτεί διαφορετικού τύπου συντονισμό και λειτουργία από το ελληνικό κράτος.

» Και όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πώς θα ανταποκριθεί σε πολύ πιο σύνθετα καθήκοντα; Είναι ώρα να υλοποιηθούν οι προτάσεις του Ποταμιού για την τοποθέτηση υπερυπουργού που θα έχει τον συντονισμό, και τη δημιουργία ενιαίας συντονιστικής αρχής.

» Είναι σαφές ότι η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης και η λάθος πολιτική της στο προσφυγικό έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Με νέα σύνθετα καθήκοντα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τις πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που βλέπει νίκες ύστερα από κάθε Σύνοδο».