Πώς το προσφυγικό «ξεκλειδώνει» θετικά μέτρα για τους πολίτες

Μπορεί στην κυβέρνηση να αισθάνονται περιχαρείς διότι καθημερινά δείχνουν, όπως λένε, ότι δεν είναι ίδιοι με την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνο όμως που ορισμένοι παραδέχονται είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καταφέρει ακόμη να μετουσιώσει το θετικό κλίμα στην οικονομία σε απτά αποτελέσματα.

Ακόμη, δηλαδή, καταλαβαίνουν ορισμένοι από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι δεν έχει αλλάξει το κλίμα στη λεγόμενη πραγματική οικονομία και προσώρας οι πολίτες, που έζησαν δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουν αισθανθεί την αλλαγή στη τσέπη τους.

Ο λόγος είναι πως, παρά το ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εκδηλώνονται τάσεις ύφεσης, στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο και αυτό χαροποιεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση – που παρά το θετικό κλίμα, όμως- αντιμετωπίζει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «παράπλευρες» απώλειες. Είναι η υπόθεση για το μεταναστευτικό και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα από πολίτες σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπου θα μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Ισορροπημένο ισοζύγιο

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θέλει να «ισορροπήσει» το «ισοζύγιο» ανάμεσα στο προσφυγικό και την οικονομία ώστε να μην είναι προβληματικό και ετεροβαρές αλλά, αντιθέτως, να βοηθά οικονομικά τους ασθενέστερους.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μην επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες με παρόμοια – όπως στα Βρασνά – ζητήματα, επιχειρεί να βρει τρόπους τουλάχιστον να τους ελαφρύνει οικονομικά και να μειώνει ό,τι μπορεί από φόρους ή από δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως έγινε και η συνάντηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να επανεξετάσουν και να ανακαλέσουν τις υπέρογκες χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές – ιδίως σε περιοχές απομονωμένες όπου δεν υπάρχει υποκατάστημα, παρά μόνο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) από το οποίο γίνονται όλες οι συναλλαγές με χρεώσεις που πολλές φορές είναι εξωπραγματικές.

Μήνυμα στις τράπεζες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί, όπως λέγεται, να δείχνει ότι κάνει μεταρρυθμίσεις μόνο σε εκείνα που μακροπρόθεσμα ωφελούν τους πολίτες. Θέλει να δείξει ότι οι αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνησή του, είναι άμεσες.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο» τους είπε ενώ ταυτόχρονα έθεσε και το θέμα με τα κόκκινα δάνεια να δείξουν ευελιξία.

Σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και επειδή, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να προκληθούν αντιδράσεις όπως και με προηγούμενη κυβέρνηση, η «εντολή» που δίνεται είναι, αν τελικά ξεκινήσουν, να ισχύσουν αρχικά για εκείνους που έχουν χρήματα και δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα απώλειας των κατοικιών τους. Παράλληλα, κατά τη συζήτηση με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγήθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι το θετικό κλίμα στην οικονομία βοηθά τις τράπεζες που διαθέτουν κόκκινα δάνεια, να δείξουν ευελιξία. Συμφωνήθηκε να εξεταστεί διεξοδικά – σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον νόμο Κατσέλη – να υπάρξουν βελτιώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες και παράλληλα επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή τους στο λεγόμενο σχέδιο «Ηρακλής» για τιτλοποίηση 30 δισ. των κόκκινων δανείων.

«Μάχη» για τα σκουπίδια στους δήμους

Από την άλλη, αναμένεται να δοθεί μάχη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αφού στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες εν μέσω αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων εντός και εκτός Βουλής, προβλέπεται το «άνοιγμα» στους ιδιώτες στον τομέα καθαρισμού και πρασίνου.

Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με το άρθρο 179 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δίνεται στα δημοτικά συμβούλια η δυνατότητα σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας, της συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Η κυβέρνησή μας θέλει», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός, «να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Θέλει να είναι αληθινή, πραγματική Αυτοδιοίκηση. Θέλουν να αποφασίζουν οι Δήμοι και οι δημότες για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κ.ο.κ. Και τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να έχουν μπροστά τους νόμιμα όλες τις εναλλακτικές λύσεις».

Δεν θα χάσει κανείς την εργασία του

Ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει, θέλοντας να καθησυχάσει τους εργαζόμενους: «Θέλω με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι δεν υπάρχει και δεν νοείται να υπάρχει καμία ανησυχία για εκείνους τους εργαζομένους στους δήμους που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας ή στη συντήρηση του πρασίνου. Η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του άρθρου 179 γίνεται εφόσον το δημοτικό συμβούλιο κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο και συνεπώς δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι για να σταματήσει η σπέκουλα γύρω από αυτό το θέμα».