Πως έχει απλωθεί και πως σκεπάζεται από την ΕΛΑΣ η εγκληματικότητα στην Αττική.

Ποιές είναι «συνοικίες του εγκλήματος» στην Αθήνα και όλη την Αττική.

Η έξαρση κλοπών στο άβατο των Εξαρχείων, οι 250 επιθέσεις εξτρεμιστών, οι χιλιάδες κλοπές που γίνονται… απώλειες και οι περιοχές όπου δεν εξιχνιάζεται κανένα αδίκημα των πολιτών,που καταδυναστεύονται καθημερινά.

Η χαρούμενη τοιχογραφία στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της Ναυαρίνου στα Εξάρχεια δεν μπορεί να διασκεδάσει τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στη γειτονιά

Τόπος αναρχίας και εκφυλισμού από κάθε άποψη η περιοχή αυτή από τις σοβαρές αστικές της μεταπολεμικής Αθήνας. Σεε κατάντια πραγματική και σε υποβάθμιση πολλαπλή.«Το τελευταίο δίμηνο σημειώθηκαν περίπου 250 επιθέσεις αντιεξουσιαστών αλλά και ακροδεξιών, από τις οποίες οι 200 στην Αθήνα, και κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Επιπλέον λόγω του “άβατου” η συγκεκριμένη περιοχή με τους 25.000 περίπου κατοίκους βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στη λίστα εγκληματικότητας της ΕΛ.ΑΣ. στην πρωτεύουσα, με 1.100 περίπου κλοπές και διαρρήξεις και 125 ληστείες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι άλλοι δήμοι της Αθήνας, όπως η Καλλιθέα ή η περιοχή των Αμπελοκήπων, με πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων, έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κλοπών ή ληστειών με τα Εξάρχεια. Ακόμη πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι προ μερικών ετών ο αριθμός κλοπών και ληστειών στην ίδια περιοχή της Αθήνας ήταν σχεδόν μισός από τις τωρινές και δεν ήταν στις περιοχές της Αττικής με μεγάλη εγκληματικότητα».
Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τον «κύκλο της βίας» στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές γειτονιές της πόλης όπου σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις, χιλιάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες του δρόμου. Οι αστυνομικοί στέκονται στην τεράστια έξαρση των επιθέσεων αντιεξουσιαστών και μελών φασιστικών οργανώσεων – τετραπλάσιες σε σχέση με άλλες περιόδους -, για τις οποίες υπάρχει ανάληψη ευθύνης σε ποσοστό περίπου 20% και οι υπόλοιπες αποδεικνύονται «τυφλές». Παράλληλα δέος προκαλούν η «κρυφή εγκληματικότητα» και η άγνωστη ζοφερή καθημερινότητα των αποδυναμωμένων αστυνομικών τμημάτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., στην Αττική σημειώθηκαν περίπου 43.300 κλοπές και διαρρήξεις, από τις οποίες περίπου 5.580 αφορούν κλοπές σε δημόσιο χώρο.
Ωστόσο αυτά τα στοιχεία εγκληματικότητας φέρεται να μην αποδίδουν την πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, προφανώς κλοπών, δηλώνονται ως «απώλειες» αντικειμένων (πορτοφολιών, τσαντών και κινητών). Με τους αστυνομικούς να αποθαρρύνουν τους πολίτες να υποβάλουν μηνύσεις, αφού δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, και να τους υποδεικνύουν να κάνουν απλές δηλώσεις «απώλειας» για να μην έχουν γραφειοκρατικές επιπλοκές. Υπάρχουν αστυνομικά τμήματα της Αττικής που, ενώ φέρεται να έχουν περίπου 50 τέτοια περιστατικά σε δημόσιους χώρους, συγκεντρώνουν μέχρι και 3.000-5.000 δηλώσεις «απωλειών» κάθε χρόνο!
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν περιοχές της Αττικής όπως τα Πετράλωνα, το Παλαιό Φάληρο (όπου σημειώθηκε προσφάτως η επιδρομή των διαρρηκτών σε διαμέρισμα και ακολούθως η φυγή από την ντουλάπα του ενός εξ αυτών), οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι και άλλες, όπου το ποσοστό εξιχνιάσεων των χιλιάδων κλοπών και διαρρήξεων είναι της τάξης από 0% ως… 4%!
Υπάρχουν αποψιλωμένα αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα στα οποία έχουν σημειωθεί εντός του 2016 περίπου 1.000 κλοπές και άλλες εγκληματικές ενέργειες και δεν έχει διαλευκανθεί ούτε μία. Με αυτά τα δεδομένα, αναλογικά, το ποσοστό 8% εξιχνιάσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε έρευνες τέτοιου είδους αδικημάτων στην περιοχή των Εξαρχείων θεωρείται «άθλος» για τις διωκτικές αρχές που έχουν «προβληματική» πρόσβαση στην περιοχή.
Δραματική θεωρείται η κατάσταση σε πολλές άλλες περιοχές της Αττικής, όπως η Γλυφάδα, το Κορωπί, ο Αλιμος, σε περιοχές της λεωφόρου Κηφισιάς, στις Αχαρνές και αλλού. Περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο και ο Αλιμος θεωρείται ότι «υποφέρουν» από σπείρες κακοποιών που προέρχονται από τα δυτικά προάστια, καταφθάνουν μέσω του Κηφισού και χάνονται πάλι προς την ίδια κατεύθυνση.

Η περιοχή με την κορυφαία εγκληματικότητα στην Αθήνα θεωρείται η περιοχή της Ακρόπολης, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο 1.800 κλοπές και διαρρήξεις, από τις οποίες οι περισσότερες από κύκλωμα 200-300 Βουλγάρων και Ρουμάνων που κατακλέβουν τουρίστες σε τουριστικά σημεία της Αθήνας. Σύμφωνα με αναφορές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. το ποσοστό εξιχνιάσεων είναι της τάξης του 15%, όμως τις συλλήψεις κακοποιών ακολουθεί η άμεση απελευθέρωσή τους λόγω των νέων ευνοϊκών νόμων.

Επιπλέον οι αστυνομικοί προβληματίζονται από την αύξηση κατά 25% έως 40% των σχετικών κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια σε Νέο Κόσμο, Καλλιθέα, Κολωνό και άλλες περιοχές. Στα πέριξ της Ακρόπολης αύξηση περίπου 60% υπήρξε το 2016 στις επονομαζόμενες ληστείες του δρόμου και όχι μόνο, όπου τα σχετικά κρούσματα ξεπέρασαν τα 240. Οι περισσότερες ληστείες σημειώνονται ακόμη, εκτός από τα Εξάρχεια, σε Πατήσια και Αγιο Παντελεήμονα.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως το Σύνταγμα, ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Κολωνός, η Ομόνοια, η Νέα Σμύρνη και άλλες με σημαντικό ποσοστό διαλευκάνσεων των ληστειών. Τέλος, οι περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες αρπαγές τσαντών είναι η Ακρόπολη και οι Αμπελόκηποι με αριθμό 60 έως 85 κρουσμάτων.