Πολλοί UCKάδες Αλβανοί στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά τον παραγκωνισμό των εθνικιστών του Γκρουέφσκι για δήθεν « Μακεδονία».

Μάλλον καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα. Προχωρεί γοργά το σχέδιο των ΗΠΑ, οι οποίες όπως έχουμε αναλύσει, θέλει να απομακρυνθούν οι εθνικιστές Σκοπιανοί πολιτικοί, που έχουν καταδικάσει λόγω του ονόματος σε πολλαπλή καθυστέρηση και περιθωριοποίηση τον Λαό τους.

Εθνικιστές ασφαλώς οι εθνικιστές Αλβανοί των Σκοπίων αλλά για λογαριασμό της « Μεγάλης Αλβανίας» χωρίς όμως να δίνουν δεκάρα σχεδόν, για τους φανατικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς περί «αληθινής Μακεδονίας», ιδεοληψίες που πλέον ταλαιπωρούν επί τόσα χρόνια την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Μιας χώρας χωρίς διεθνή ταυτότητα αναγνωρισμένη, αφού στους διεθνείς Οργανισμούς ο τίτλος είναι «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ( FYROM), δηlαδή με το ομοσπονδιακό όνομα επί Τίτο και κομμουνισμού. Με μείον ένα κόμμα, το αλβανικό BESA, συγκροτήθηκε τελικά η νέα κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, έχοντας την υποστήριξη 62 βουλευτών, δηλαδή 49 του SDSM και 13 των αλβανικών κομμάτων DUI του Αλί Αχμέτι και της «Συμμαχίας των Αλβανών», σε σύνολο 120 της Βουλής.

Η ανακοίνωση της 25μελούς κυβέρνησης συνασπισμού των τριών κομμάτων έγινε χθες, ενώ από σήμερα το πρωί ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την έγκρισή της. Αγνωστο μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αν θα προσέλθουν στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE. Τo τελευταίο επιμένει στη μη αναγνώριση της εκλογής του αλβανόφωνου Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής, θεωρώντας τη διαδικασία παράνομη, επιμένοντας στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Με τους πρέσβεις της ΕΕ
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του VMRO-DPMNE ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που προέρχεται από αυτό, συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην ΠΓΔΜ. Υστερα από μια μακρά χρονική περίοδο, κατά την οποία συγκέντρωνε τα πυρά του δυτικού παράγοντα (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.) για την αντισυνταγματική του συμπεριφορά με το να μη δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, ο Ιβάνοφ επιχείρησε να εμφανιστεί ότι θέτει και πιέζει ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι ενταξιακές διαδικασίες της χώρας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παλιός γνώριμος των Ελλήνων ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Στη νέα κυβέρνηση τις θέσεις-κλειδιά έχουν συνεργάτες του Ζόραν Ζάεφ, όπως η αντιπρόεδρος του SDSM, Ραντμίλα Σκερίνσκα, στη θέση της υπουργού Αμυνας, του Ολιβερ Σπασόφσκι ως υπουργού Εσωτερικών και του Ντράγκαν Τεντόφσκι ως υπουργού Οικονομικών. Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών επιλέχθηκε ένας ανεξάρτητος πολιτικά, αλλά έμπειρος στα διπλωματικά πράγματα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά του DUI ο πρόεδρός του, Αλί Αχμέτι, όπως έκανε και στις κυβερνήσεις συνασπισμού με το VMRO-DPMNE, επέλεξε για ακόμη μία φορά να μην πάρει υπουργικό θώκο. Στη θέση ενός από τους τρεις αντιπροέδρους του κόμματός του τοποθετήθηκε το στέλεχος του DUI, Μπούγια Οσμάν. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από την πρώτη στιγμή τόσο για κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα από τις τάξεις των αλβανικών κομμάτων όσο και από το SDSM.

Οπως λένε στα Σκόπια, ο Αλί Αχμέτι φρόντισε να ικανοποιήσει όλες τις «φατρίες» στο κόμμα του εν όψει και των δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου, ώστε να ενισχύσει τη θέση τους. Μετά την επιβολή του πρώην διοικητή ταξιαρχίας του απελευθερωτικού στρατού NLA (UCK), Ταλάτ Τζαφέρι, ως προέδρου της Βουλής, τοποθέτησε σε κυβερνητικές θέσεις και άλλα πρώην στελέχη του. Οπως τον Χαζμπί Λίκα, πρώην διοικητή της 112ης ταξιαρχίας του NLA, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Σαντουλάχ Ντουράκου, είχε επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου του 2001 στο Κουμάνοβο, αλλά αμνηστεύτηκε αργότερα.

Παλιός γνώριμος των Ελλήνων ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων

Ενας γνώριμος στους Ελληνες, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλαδα στον ΟΗΕ για το όνομα, από το 2003 έως το 2008, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο τελευταίος τον επέλεξε ως ανεξάρτητο κομματικά, με ιδιαίτερη εμπειρία στο διπλωματικό σώμα, το οποίο υπηρέτησε 18 χρόνια για να παραιτηθεί το 2014, αρνούμενος να πάει ως πρέσβης στη Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στο καθεστώς του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Ηταν ο νεότερος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον το 2001, όπου παρέμεινε ως πρέσβης μέχρι το 2006.

Επίσης η επιλογή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και την ευρωπαϊκή διπλωματία -έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις- ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Στο τελευταίο είχε αναφερθεί το περασμένο φθινόπωρο σε μια περίοδο που κλιμάκωνε τις επιθέσεις του στον Ν. Γκρούεφσκι και την κυβέρνησή του, με δηλώσεις του στην D.W.: «Είναι μια ιστορική ευκαιρία να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση και να πούμε όχι στις παλιές πολιτικές τους, έτσι ώστε να ξεφορτωθούμε την ντροπή και να φέρουμε πίσω την ελπίδα» έλεγε, προσθέτοντας ότι η χώρα βομβαρδίζεται συνεχώς με ιστορίες για προδότες και ξένους μυστικούς πράκτορες.

Η θέση του για το όνομα
Οσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα ανέφερε ότι η διαμάχη για το όνομα και το συνακόλουθο εμπάργκο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ολοένα αυξανόμενη απομόνωση της χώρας. Ο ίδιος κατέβαινε και στους δρόμους στη διάρκεια της λεγόμενης «πολύχρωμης επανάστασης» τον περασμένο χρόνο, επαναλαμβάνοντας για τον Ν. Γκρούεφσκι ότι έχει χάσει τον ηθικό του προσανατολισμό. Και αυτός υποβαθμίζει τη σημασία του « συνταγματικού ονόματος Μακεδονία» για το Κράτος των Σκοπίων.