Πόλεμος “χαρακωμάτων” στη ΝΔ ενόψει συνεδρίου

Του Κώστα Πασίση

Μεγάλες παρασκηνιακές μάχες και διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στη ΝΔ, ενόψει του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Σε αυτές συμμετέχουν άπαντες. Από την ηγεσία της Ν.Δ η οποία επιδιώκει να βάλει τη δική της σφραγίδα στο κόμμα και να πάει σε εκλογές με στελέχη που εμπιστεύεται πλήρως. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ζητά από τον πρόεδρο της ΝΔ να προωθήσει στην κομματική πυραμίδα στελέχη που τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κούρσας αλλά και το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων στελεχών, που θέλουν να έχουν έμπιστα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά του κομματικού μηχανισμού.

Το συνέδριο, η σύνθεση του και η ανασυγκρότηση της Ν.Δ είναι τα μόνιμα θέματα συζήτησης μεταξύ των γαλάζιων κομματικών στελεχών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι τα εν λόγω ζητήματα είναι αιτία και μεγάλων εσωκομματικών τριβών οι οποίες λαμβάνουν διαστάσεις και κυρίως δημοσιοποιούνται, προκαλώντας επιπλέουν πονοκεφάλους στην ηγεσία της Ν.Δ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο έφθασε στην Συγγρού, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιστολή δέκα μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στην οποία καταγγέλλουν ότι με διάφορες αλχημείες επιχειρείται να αυξηθεί ο αριθμός των αιρετών συνέδρων προκειμένου να περάσουν περισσότερα εύκολα και ανώδυνα στο συνέδριο ρυθμίσεις που αφορούν στη συμμετοχή ex officcio στελεχών στα κομματικά όργανα.

Τα δέκα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του καταστατικού με αποτέλεσμα να εκλέγονται 1.819 σύνεδροι από τον γενικό πίνακα των ΝΟΔΕ, αντί του ορθού των 1.016 συνέδρων. Όπως σημειώνουν, στη Β’ Αθηνών έπρεπε να εκλέγονται 136 και θα εκλεγούν 680 σύνεδροι, στην Α’ Αθηνών αντί 46 εκλέγονται 92 σύνεδροι, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να εκλεγούν 52 και εκλέγονται 156 σύνεδροι, στο υπόλοιπο Αττικής αντί των 49, βάσει καταστατικού, εκλέγονται 147 σύνεδροι. Συνολικά, ο αριθμός φθάνει τους 803, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του σώματος.

Στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη καταγγελία στρέφεται ευθέως κατά στενών συνεργατών του πρόεδρου της Ν.Δ, ενδεχομένως να αγγίζει και τον ίδιο. Και αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη περίοδο δεν ελέγχει ούτε στο ελάχιστο τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Τα στελέχη αυτής είναι προσκείμενα στον Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως στον Βαγγέλη Μειμάρακη.

Την ίδια στιγμή, όμως, μεγάλη κινητοποίηση επικρατεί και στο λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο. Όπως λέγεται η ομάδα αυτή είναι σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς θέλει να καταγράψει στο συνέδριο μια δύναμη ανάλογη με αυτή του αποτελέσματος του Βαγγέλη Μειμαράκη στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές Στόχος, όμως μη ρεαλιστικός υπό τις υπάρχουσες καταστάσεις και εξελίξεις. Ίσως γι αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ομάδα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να προωθήσει δικά της στελέχη στο συνέδριο.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν καταγγελίες στελεχών ότι με διάφορες παλαιοκομματικές μεθόδους «κόβουν» υποψηφίους για το συνέδριο που στηρίζουν Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απειλούνται και πραγματικές συρράξεις, μεταξύ των γαλάζιων στελεχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη ένταση που επικράτησε στη ΝΟΔΕ Ηλείας.

Τοπικά στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν σοβαρές παρατυπίες κατά της διαδικασίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τους προέδρους των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ), για τους συνέδρους, καθώς και για τους υπεύθυνους των θεματικών τομέων δράσης.

Αρκετοί υποψήφιοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι «κόπηκαν» εξαιτίας μη εφαρμογής της εντολής που έχει δώσει η γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη ΝΟΔΕ Τρικάλων. Κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τρικάλων Κωστής Γιαννακός και ενδιαφερόμενος για την Προεδρία της Τοπικής Οργάνωσης των Τρικάλων, ήλθε στα χέρια με τον Προέδρου της ΝΟΔΕ Τρικάλων Νίκου Μουζακιάρη ο ο οποίος τον εξύβρισε και τον προπηλάκισε.

Τα δυο αυτά παραδείγματα είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» του εσωκομματικού πολέμου που μαίνεται στο παρασκήνιο. Στελέχη της νεότερης γενιάς της ΝΔ μιλούν πάντως για ζοφερή κατάσταση, που μόνο ζημιά κάνει στη ΝΔ, καθώς ένθεν- κακείθεν διεξάγεται μια μάχη χαρακωμάτων. Και όπως τονίζεται μεγάλη ευθύνη γι αυτή την κατάσταση φέρει και ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ κ. Σπανάκης ο οποίος φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.