Ποιοι δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό υποδομών, Μεταφορών και δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, καθορίζεται ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν τις αστικές συγκοινωνίες.
Αναλυτικά, δίχως εισιτήριο μπορεί να κυκλοφορεί τα ΜΜΕ το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τωνΣυνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών, το ένστολο προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος , το ένστολο προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι οπλίτες θητείας και οι Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται επίσης οι ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), τα παιδιά κάτω των έξι (6) ετών και οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Μειωμένο κόμιστρο κατά 50% δικαιούνται επίσης οι φοιτητές της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής έως την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη ισχύουσας Φοιτητικής Ταυτότητας «Student Card – University ID» και ισχύοντος Διαβατηρίου ή Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, οι μαθητές της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άνω των 18 ετών, οι σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. έως την ηλικία των 22 ετών καθώς και οι φοιτητές – σπουδαστές Δημόσιων Σχολών αρμοδιότητας Υπουργείων Πολιτισμού, Άμυνας, Ναυτιλίας, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού.
Μειωμένο κόμιστρο μπορούν να καταβάλλουν επίσης οι πολύτεκνοι γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους, παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών, νέοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.