Πλαφόν 500 ευρώ στις συναλλαγές- Τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά

Νέα δεδομένα στην αγορά για τις συναλλαγές τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Όπως αποκαλύπτει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών βάζει πλαφόν στην χρήση μετρητών στις συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, θα προβλέπει ότι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, διατραπεζικά κτλ), ενώ σήμερα το όριο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

Για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το όριο χρήσης μετρητών συρρικνώνεται στα 50 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από το 2017, για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου η Εφορία θα δέχεται μόνο αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μόνο για το 2016 θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές με μετρητά. Το απαιτούμενο πόσο αποδείξεων θα είναι ανάλογο του εισοδήματος.

Οι νέοι κανόνες στις συναλλαγές έχουν ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής

Δεδομένου ότι ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει τελειώσει μέχρι να ψηφιστεί, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από το β’ εξάμηνο, μεταβατικά. Σε πλήρη εφαρμογή θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από το νέο έτος η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει καμία δαπάνη αν δεν έχει γίνει μέσω τραπέζης ή κάρτας.

Ωστόσο, για φέτος αναμένεται να ισχύσει ένα μεταβατικό μοντέλο, όσον αφορά τις δαπάνες και το χτίσιμο του αφορολόγητου. Ειδικά για φέτος θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α’ εξάμηνο με μετρητά, εφόσον -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιστοιχούν στο 50% -το πολύ- των δηλωθέντων δαπανών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

Από το 2017 όλες οι δαπάνες, για να χτιστεί το αφορολόγητο αλλά και η έκπτωση φόρου από ιατρικά έξοδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνονται μέσω καρτών ή τραπεζών.

Οι αποδείξεις που θα απαιτούνται για να χτιστεί το αφορολόγητο θα εξαρτώνται από το δηλωθέν εισόδημα.
Για άγαμους με εισόδημα έως 8.636 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις 10%.

Για εισοδήματα πλέον του αφορολόγητου ορίου θα απαιτούνται αποδείξεις στο 15% του εισοδήματος. Το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα.

Όσοι δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ύψος των αποδείξεων θα πληρώνουν «πρόστιμο».
Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις εκτός από τις ΔΕΚΟ.

Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν και πρόσθετα κίνητρα, με τη μορφή κληρώσεων δώρων, μετρητών, εκπτώσεων φόρου ή ακόμη και ακινήτων του Δημοσίου.

Θα απαγορευτούν οι συναλλαγές με μετρητά σε καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ.
Αλλαγές και για τις επιχειρήσεις

Αλλαγές έρχονται, όμως, και για τους επιχειρηματίες, και μάλιστα από την 1η Ιουλίου, καθώς το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά πληροφορορίες, θα προβλέπει ότι όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπέζης.

Επίσης, όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.