Πετρόπουλος: Οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

Οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως η συζήτηση γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια. Είπε ακόμη ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη “γιατί έχουμε κάνει τα πάντα”.

Έστρεψε τα “πυρά” του μάλιστα για τη μη ολοκλήρωση των συζητήσεων και στη ΝΔ λέγοντας ότι από τη στιγμή που ζητάει εκλογές αυτό σημαίνει ότι βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα”.

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι “σχετίζονται με την εισφοροδοτική δυνατότητα των πολιτών, των ασφαλισμένων, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τις αποδόσεις που θα έχουμε με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον φορέα που οργανώνουμε”.

Ανέφερε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης “πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και αναγνώρισε ωστόσο ότι “πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της φοροδοτικής του συνδρομής”.

Ερωτηθείς για το τί πιστεύει η άλλη πλευρά, σημείωσε πως “υπάρχουν διαφορές” αλλά ότι η Αθήνα επιμένει ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές “θα γεφυρωθούν με κοινή λογική».

“Κάποιοι μέσα στο χώρο που διαπραγματευόμαστε και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική”,

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές “έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται”, σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν “θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης” και “μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις”.

Μίλησε για “πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά”, αλλά όπως είπε “επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών” η πολιτεία δεν συνεισφέρει απλά “εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης”.

Υπό αυτή την έννοια επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει προτείνει “να υπάρξει αύξηση εισφοράς” κάτι που όπως είπε εάν “το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει”.