Περνάει και χωρίς ΑΝΕΛ η συμφωνία των Πρεσπών – Ποιοί θα την ψηφίσουν

Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, που άνοιξε τον δρόμο προς την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, για την Συνταγματική Αναθεώρηση, οι υποχρεώσεις και τα δύσκολα μεταφέρονται στην ελληνική πλευρά.

Υπολογίζεται ότι η πορεία για την Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα φτάσει στο τέλος της σε περίπου τρείς μήνες από σήμερα. Δηλαδή προβλέπεται να περατωθεί τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019. Στη συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση. Κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει και μάλιστα σχετικά άνετα. Και τούτο διότι έχοντας εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, στις ψήφους των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προστεθούν και εκείνες των: Θανάση Παπαχρηστόπουλου και Έλενας Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Δανέλλη, Σπύρου Λυκούδη και Γιώργου Μαυρωτά, από το «Ποτάμι», καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών: Κατερίνας Παπακώστα και Χάρη Θεοχάρη. Έτσι αθροίζονται 153 ψήφοι, που είναι πιθανό να αυξηθούν, καθώς και σε άλλα κόμματα (πχ ΚΙΝΑΛ ) υπάρχουν βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν αποκλείεται να το εκφράσουν και στην κάλπη της Βουλής.

Ωστόσο, καθώς ο Π. Καμμένος έχει δεσμευτεί και για άρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ των πραγμάτων τότε θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον 6 μεμονωμένων βουλευτών – αφού αποκλείεται να την έχει από κόμματα – προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 και να συνεχίσει να κυβερνά. Αυτό θα διαπιστωθεί είτε αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είτε αν η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής. Στη δεύτερη περίπτωση η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές, κάτι που με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων θεωρείται πολύ δύσκολο. Έτσι ή αλλιώς όμως, για την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης απαιτείται η εμπιστοσύνη 151 βουλευτών.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς από τον Real Fm αν η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝΕΛ απάντησε: «Βεβαίως και θα έχει είμαι πεπεισμένος για αυτό. Ωστόσο, θεωρώ ότι είναι μια συζήτηση που δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα».

Που εδράζεται η βεβαιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου; Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση προσβλέπουν στη στήριξη των βουλευτών: Θανάση Παπαχριστόπουλου, Κώστα Ζουράρι, Έλενας Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρου Δανέλλη. Οι ίδιες πηγές θέλουν ακόμα να βρίσκονται κοντά στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης,, αλλά και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης. Το συγκεκριμένο σενάριο εξασφαλίζει τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.