Πέντε μέτωπα για την μείωση του χρέους

Φαίνεται ότι η εξαγγελία του κ. Ντάισελμπλουμ (όπως έγινε φανερό από την υποκλοπή της συνομιλίας του με τον Γάλλο επίτροπο) για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους είναι νεφελώδης και προϋποθέτει δύσκολες συμφωνίες και αποφάσεις για την ελληνική κυβέρνηση. Με πρώτο βήμα τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

Την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, σήμερα, σε πλήρη σύνθεση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, «ξεκλείδωσε» το χθεσινό Eurogroup, ανοίγοντας δρόμο για να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, γρήγορα, και να ανοίξει, στο εγγύς μέλλον, και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι συνομιλίες ξεκινούν από αύριο και η Αθήνα εμφανίζεται να προσδοκά σε ολοκλήρωση μιας συνολικής συμφωνίας το αργότερο, πλέον έως την Πρωτομαγιά, που συμπίπτει φέτος με το Ορθόδοξο Πάσχα.

Η ανάγκη να προχωρήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν και η διαπίστωση επίτευξης προόδου, ήταν κάτι που συμμερίστηκε και το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες παρουσία και του Π. Τόμσεν, με την Ευρωζώνη να στέλνει σήμα επίσπευσης και της διαπραγμάτευσης για το χρέος, υπό προϋποθέσεις. Διαρροές δε, έφεραν το Γ. Ντάισελμπλουμ να καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να προετοιμάζονται για συζήτηση επί του χρέους και τον Απρίλιο.

Τι αποφάσισε τελικά το Eurogroup – Τι θα γίνει με το χρέος

Το Eurogroup έσπευσε όμως παράλληλα, να στείλει πέντε σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα: Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, απαιτούνται πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις από αυτές που είναι στο τραπέζι, το εύρος των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με την αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν με μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα και απαιτείται ακόμη δουλειά σε πέντε μέτωπα. Το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, οι φορολογικές ρυθμίσεις και δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων.

Από την πλευρά της Αθήνας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια καλή συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι οι Θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, όπως επίσης και το ΔΝΤ, παρά τις δεδομένες διαφορές που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική πλευρά προσβλέπει στις συζητήσεις, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εγκαίρως, και τη συζήτηση για το χρέος. «Είμαι βέβαιος πως όταν λογικοί άνθρωποι κάθονται στο τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Π. ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ-Τα πέντε μεγάλα μέτωπα

Για σημαντική δουλειά που απαιτείται να γίνει σε πέντε «μέτωπα» έκανε λόγο ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί τονίζοντας πως η Κομισιόν θα εργαστεί με την Ελλάδα ώστε να συμφωνηθούν τα μέτρα που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Κεντρικός άξονας της διαπραγμάτευσης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, με τους Θεσμούς να εμφανίζονται να έχουν διαφορές από το 4% – 5% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ στο περίπου 3% – 3,5% που φέρεται να εκτιμά η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται μέτρα, το εύρος των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Πέραν του ασφαλιστικού, στα πέντε μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι:

• Φορολογικές μεταρρυθμίσεις: Εδώ εντάσσονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα εισοδήματα από ενοίκια, η φορολόγηση των αγροτών, η εισφορά αλληλεγγύης. Οι δανειστές ζητούν ψαλίδισμα του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ, ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα ενώ εκφράζουν ενστάσεις για τις εκπτώσεις φόρου σε περιπτώσεις αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων.

• Η σύνθεση, ο τρόπος λειτουργίας και τα περιουσιακά στοιχεία του νέου ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

• Ανεξαρτησία γενικής γραμματείας εσόδων

• Κόκκινα δάνεια: Εδώ κυριαρχεί το καθεστώς μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε funds και η τροποποίηση του νόμου

• Δένδια αναφορικά με τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.