Παυλόπουλος: Ας γίνουμε Πρόσκοποι στη συμπεριφορά μας στο προσφυγικό

Στην τελετή ονομασίας των νέων Προσκόπων Έθνους παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η τελετή έγινε στο Κολλέγιο Αθηνών και στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τους νέους Προσκόπους Έθνους να διδάξουν με το παράδειγμά τους, τους συναδέλφους τους, ιδίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης είναι ο άνθρωπος.

«Η αποστολή σας, από αυτή τη στιγμή, αφορά και την κοινωνία μας, αφορά και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Πριν απ΄ όλα την κοινωνία μας, που χειμάζεται μέσα στη δίνη μιας βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε «Βοηθείστε τον συνάνθρωπο, όπως το μάθατε να βοηθάτε. Γιατί χάρη σε σας, χάρη στην Οικογένεια, χάρη στην Εκκλησία, δεν έχει εκραγεί ευτυχώς -και δεν πρόκειται να εκραγεί- η ελληνική κοινωνία. Ούτε θα υπάρξει ρήξη του κοινωνικού ιστού. Υπάρχει όμως και μια άλλη ουσιώδης αποστολή. Ζούμε, εδώ ιδίως στην Ελλάδα, την προσφυγική τραγωδία. Την βιώνουμε και την αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες, όπως ταιριάζει στους Έλληνες. Όπως μας έμαθε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Όπως μας το έμαθε η Χριστιανική Διδασκαλία: Στο κέντρο είναι πάντα ο Άνθρωπος. Είναι οι τρεις αρχές ο Ανθρωπισμός, η Δικαιοσύνη, η Δημοκρατία. Έτσι συμπεριφερόμαστε και έτσι διδάσκουμε ως Έλληνες με το παράδειγμά μας».

Αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης του Προσφυγικού από ορισμένους από τους εταίρους μας στην ΕΕ ο Πρόεδρος ανέφερε:

«Ζώντας σε μια μεγάλη οικογένεια, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Οικογένεια, βάσεις της οποίας είναι το Πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, οι Θεσμοί τής Αρχαίας Ρώμης και η Χριστιανική Διδασκαλία, θα περίμενε κανείς όλοι οι λαοί να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στον άνθρωπο και στην τραγωδία του. Υπάρχουν όμως κάποιοι -ευτυχώς λίγοι- από τους εταίρους μας που δεν έχουν πάρει το δίδαγμα αυτό.

Διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα, δείχνουν απομονωτισμό και ένα αντιδημοκρατικό πνεύμα. Υπάρχουν επίσης και άλλοι, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γείτονές μας, οι οποίοι μάλιστα φιλοδοξούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι όμως τούτη τη δύσκολη ώρα, απέναντι στους πρόσφυγες συμπεριφέρονται με συρματοπλέγματα παραπετάσματος και με όρους βαρβαρότητας».

Απευθυνόμενος δε στους νέους Προσκόπους Έθνους τους κάλεσε να πάρουν πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας τα εξής « Εσείς λοιπόν, μέλη ενός Παγκόσμιου Κινήματος που αριθμεί πάνω από 30.000.000 συναδέλφους σας, εσείς μπορείτε να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία: Να απευθυνθείτε σε όλους τους συναδέλφους σας, συνοδοιπόρους σας σε αυτόν τον αγώνα εθελοντισμού και προσφοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε κράτη που έχουν τέτοια φοβικά σύνδρομα και να τους πείτε ότι ο Προσκοπισμός, μέσα από την ιδέα που εκφράζει, πρέπει να τους δείξει το δρόμο. Το δρόμο της Ανθρωπιάς, το δρόμο του Πολιτισμού, το δρόμο του Πνεύματος. Πάρτε λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία. Επικοινωνήστε μαζί τους και πείτε τους όλοι μαζί εσείς οι Πρόσκοποι εδώ στη Ευρώπη, μπορείτε να ενώσετε περισσότερο από άλλους δεσμούς τους λαούς.

Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία, που είναι όμως μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Γιατί τώρα μπορεί να δείξει ποια είναι η δύναμή της, τι μπορεί να προβάλει σε ολόκληρο τον κόσμο». Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε «Συνεχίστε λοιπόν, όπως σας είπα πριν, μετά την καταξίωση αυτόν του αγώνα, κάντε πράξη αυτά που διδαχθήκατε, έτσι ώστε το μέλλον σας, το μέλλον των γενεών που έρχονται, να είναι καλύτερο. Γιατί έτσι τους ταιριάζει. Κι ας μην είναι τα δικά μας λάθη, τα οποία θα οδηγήσουν το δικό σας μέλλον. Ας είναι η δική μας η γνώμη, το εφόδιό σας και η συμπαράστασή μας ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε την αποστολή σας».