Παρέμβαση ΙΣΑ για την μεγάλη αναμονή των ογκολογικών ασθενών για ακτινοθεραπείες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε παρέμβαση και ζητάει από τον Εισαγγελέα την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών για τις «μεγάλες αναμονές» για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών. Ο ΙΣΑ κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εγκληματική αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες», στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

«Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης τονίζει ότι, «η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στην δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, γιατρών και πολιτείας».

Στην αναφορά του ο ΙΣΑ σημειώνει επίσης, ότι ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι «απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας». Ειδικότερα ενώ, στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο.

SHARE