Παράταση ελέγχων στις χώρες Σένγκεν. 12 Μαΐου κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας

Του Νίκου Αθηναίου

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν τις Βρυξέλλες να επεκτείνουν τους προσωρινούς ελέγχους εντός της ζώνης των χωρών μελών της Σένγκεν για τουλάχιστον έξι μήνες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Αυστρία διεξάγει συνομιλίες με την ΕΕ για την παράταση του ελέγχου των συνόρων που ξεκίνησε πέρυσι για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών», δήλωσε μετά από τα δημοσιεύματα αυτά στο AFP ο εκπρόσωπος του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καρλ-Χάινζ Γκρούντμπεργκ.

Η ΕΕ επέτρεψε πέρυσι το Σεπτέμβριο σε χώρες μέλη της να λάβουν αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που από την Ελλάδα μέσω των Βαλκανίων προς άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα εν λόγω μέτρα ελέγχου, που εφαρμόζονται στην περίπτωση «σοβαρής απειλής και τη δημόσια πολιτική ή την εσωτερική ασφάλεια», λήγουν την Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία εφαρμόζουν ασφυκτικό έλεγχο στα σύνορά τους για να εμποδίσουν την ανεξέλεγκτη μετακίνηση μεταναστών προς την Ευρώπη από το τέλος του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt οι έξι αυτές χώρες συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τις Βρυξέλλες με την οποία ζητούν είτε να παραταθούν τα ισχύοντα μέτρα είτε να επιβληθούν πρόσκαιροι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Σένγκεν από την Παρασκευή, 13 Μαΐου και σύμφωνα με δήλωση ανώνυμης «γερμανικής πηγής» στο AFP η επιστολή θα παραδοθεί στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα, 2 Μαΐου.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει στις 12 Μαΐου να δηλώσει επισήμως αν η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα καθιστούν ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στην περίπτωση αρνητικής δήλωσης της Επιτροπής, η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει την παράταση των συνοριακών ελέγχων. Έτσι τα σύνορα των χωρών μελών της Σένγκεν ίσως να συρρικνωθούν και να διευρυνθούν και πάλι αργότερα όταν εκλείψουν οι λόγοι του κλεισίματος.

Αν υπάρξει παράταση των συνοριακών ελέγχων για έξι μήνες, τα πράγματα ίσως οδηγηθούν στα άκρα στην ΕΕ, και όχι μόνο για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί υπάρχει εδώ και καιρό μια πρόταση στο τραπέζι της ΕΕ βάσει της οποίας ιδρύεται μια νέα υπηρεσία, η Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, γνωστή με τα αρχικά EBCG [European Border Coast Guard] που πρόκειται να αντικαταστήσει τη σημερινή Frontex, και για την δημιουργία της οποίας πιέζει πολιτικά η Ολλανδία που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η EBCG, όπως παραδόξως αποφάσισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για μια χώρα μέλος ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ίδιας της χώρας, αν κρίνει ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν εξυπηρετεί το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Θα μπορεί, με άλλα λόγια, να επεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας καταργώντας την εθνική της κυριαρχία. Αν η χώρα δεν συνεργάζεται θα βγαίνει εκτός Σένγκεν.

Για την EBCG είχε αντιδράσει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, του οποίου δήλωση φιλοξένησε το Politico στις 15.12.2015: «Πρέπει τα πράγματα να λυθούν δημοκρατικά. Είπαμε ότι η διαδικασία και ο κανονισμός για την Frontex σίγουρα μπορεί να αλλάξει, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να είναι σύμφωνη με τα άρθρα 72 και 79 της ΕΕ, που θέτουν ως προτεραιότητα τα κυρίαρχα συμφέροντα κάθε χώρας μέλους σε σχέση με την ασφάλειά της και το μεταναστευτικό θέμα».

Αλλά, και ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε για την EBCG «Θέλω να ξεκαθαρίσω, δεν βάζουμε άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης στις 15.12.2015.