Παραίτηση Μουζάλα ζητεί ο Καμμένος- Το σκέφτεται ο κ. Τσίπρας

Διαστάσεις ενδοκυβερνητικής κρίσεις λαμβάνει η γκάφα – κατά δήλωση και ομολογία του ιδίου- ­του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ιστορίες» αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία»

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ξεπερνώντας σε κριτική ακόμη και τη ΝΔ η οποία προέτρεπε τον υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να σκεφθεί ακόμα και την παραίτησή του, ζήτησε ευθέως με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την αποπομπή του κ. Μουζάλα.

«Δεν αρκεί η συγνώμη Μουζάλα ζητώ την παραίτηση του» έγραψε ο κ. Καμμένος.

Η αμήχανη αντίδραση του Μαξίμου

Η κυβέρνηση πάντως επιχειρώντας σαν ρίξει τους τόνους διεμήνυε στους δημοσιογράφους ότι «απόψε (σ.σ. βράδυ Τρίτης) δεν πρόκειται να υπάρξει σχόλιο της κυβέρνησης. Άφηνε όμως με νόημα ένα «παράθυρο» ανοικτό προσθέτοντας: «Αύριο θα δούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μουζάλας μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεσή του, εάν ο ίδιος κρίνει ότι έτσι πρέπει να γίνει.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεκτιμήσει την κατάσταση και μετά θα αποφασίσει, καθώς η αντίδραση του κ. Καμμένου θεωρείται ότι ήταν ακραία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούσε τρόπο να συμμαζέψει τα πράγματα χωρίς να εκτεθεί κανείς, πράγμα το οποίο μάλλον, πλέον, φαντάζει δύσκολο,

Νωρίτερα, πριν την παρέμβαση Καμμένου που αλλάζει τα δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μετά την ατυχή δήλωση του Γ. Μουζάλα που αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», το Μαξίμου κατηγόρησε την… αντιπολίτευση για υποκριτικές αντιδράσεις και για προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής.

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή» αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει: «Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει» Διαβεβαιώνει πάντως πως «το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στο περιστατικό με το πέρασμα προσφύγων στα εδάφη της ΠΓΔΜ την Δευτέρα είπε: «Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που πράγματι βοηθούν και οργάνωσαν το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη -το χαρτί του τους μοιράσανε- τους δώσανε κανονικά ραντεβού. Η αστυνομία το διερευνά και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα»

Μουζάλας: Ζητάω συγγνώμη, είναι γκάφα

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», έσπευσε να ζητήσει συγνώμη.

«Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα», παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα», πρόσθεσε.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο κ. Μουζάλας, δεν είναι πολιτικός και στην κυβέρνηση μετέχει ως εξωκοινοβουλευτικός. Τούτο όμως δεν απαλύνει το γεγονός ότι είναι ο πρώτος υπουργός εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης που αποκαλεί τα Σκόπια ως Μακεδονία.

ΝΔ: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας

Για ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες κάνει λόγο η ΝΔ με αφορμή την αναφορά του υπουργού αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.

«Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αδωνις: Καμία αιδώς πια;

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει μέσω twitter την αναφορά του Γ. Μουζάλα: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;».

Λοβέρδος: Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός

Η Δημοκρατική Συμπαράσταση μέσω δήλωσης του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφέρει τα εξής:

«Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.
Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.
Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.»

Χρυσή Αυγή: Εσχάτη προδοσία – Πού είναι τώρα ο Καμμένος;

Σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει «εθνοπροδότη» τον Γ. Μουζάλα, τον οποίο εγκαλεί ότι «έχει αναλάβει εργολαβία την αλλοίωση του πληθυσμού της Ελλάδος».

Διερωτάται δε ««πού είναι τώρα ο Καμμένος και οι κόκκινες γραμμές του για τα εθνικά θέματα; Πού είναι οι δήθεν “μακεδονομάχοι” του που ξεπουλάνε την Πατρίδα για την κουτάλα της εξουσίας; Συνένοχοι και αυτοί στην εθνική προδοσία!».

Το ζήτημα πάντως παραμένει ανοικτό και θεωρείται δεδομένο ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν εξελίξεις είτε με τον κ. Τσίπρα να κάνει αποδεκτή την παραίτηση Μουζάλα, είτε με την κυβέρνηση να τον προστατεύει αλλά να ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ίσως η εξέλιξη αυτή να βολεύει την κυβέρνηση αφού η αντιπαράθεση από την ουσία του μεταναστευτικού, μετατίθεται στην ονοματολογία των Σκοπίων.