Πάπας Φραγκίσκος: “Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ’ αυτόν που το έχει ανάγκη”

Αίσθηση προκάλεσε η συγκινητική πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου, να πάρει μαζί του στο ταξίδι της επιστροφής από τη Λέσβο 12 Μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Ο Πάπας, ο άνθρωπος που έδειξε στην Ευρώπη πως γκρεμίζονται οι φράχτες της απανθρωπιάς, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν για την απόφαση να πάρει μαζί του στο Βατικανό 12 πρόσφυγες από τη Συρία. Παραφράζοντας την Μητέρα Τερέζα για να εξηγήσει το πνεύμα της χειρονομίας του δήλωσε: “Έπειτα απ’ αυτή τη σταγόνα, η θάλασσα δεν θα είναι πλέον η ίδια. Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ’ αυτόν που το έχει ανάγκη”, είπε.

Το Βατικανό αναμένεται να αναλάβει την κάλυψη των αναγκών αυτών των οικογενειών. “Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός υπολογισμός στην επιχείρηση αυτή, το ταξίδι αυτό είναι ένα ανθρώπινο, ανθρωπιστικό διάβημα”, διαβεβαίωσε ο Πάπας.

Η ιδέα να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με πρόσφυγες είχε κρατηθεί επιμελώς μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή. Την σκέφτηκαν συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε ο ποντίφικας κι αυτός δέχθηκε αμέσως.

“Όλα έγιναν με όλους τους τύπους. Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν σύμφωνες και έδωσαν τη βίζα”. Ερωτηθείς σχετικά με “τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη”, ο Φραγκίσκος απάντησε: “Οι λίγοι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις είναι όλοι παιδιά ή ανίψια ανθρώπων γεννημένων στην Ευρώπη. Τι συνέβη λοιπόν; Για μένα, η πολιτική της ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη οφείλει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα να ενσωματώνει την οποία πάντα είχε. Υπήρχαν ανέκαθεν αφίξεις στην Ευρώπη, αυτό πλουτίζει τον πολιτισμό.