Πάνω από 631 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από Πειραιά σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία

Περισότεροι από 631 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν την Πέμπτη από το λιμάνι του Πειραιά στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ανέρχεται σε 5.350.

Το πρωί της Παρασκευής, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη, αλλά και το επιβατηγό «Πρέβελη», το οποίο μετέφερε πέντε πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα.

Το βράδυ της Πέμπτης, κατέπλευσε στο λιμάνι και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο με 33 άτομα.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών το βράδυ της Τετάρτης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, τονίζει ότι «η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».

«Είχαμε γνωστοποιήσει και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ.

Η Ομοσπονδία διερωτάται επίσης τι χειρότερο πρέπει να συμβεί, ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.