Πανορθόδοξη αλλά με τέσσερις απουσίες η Μεγάλη Ιερά Σύνοδος των Εκκλησιών

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054. Ωστόσο οι δηλώσεις, στο παρά πέντε, μη συμμετοχής από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, πλήττουν κάπως τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου και φέρνουν στο επίκεντρο τη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Στην Κρήτη φθάνει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία αρχίζει αύριο Πέμπτη. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054. Ωστόσο οι δηλώσεις, στο παρά πέντε, μη συμμετοχής από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, πλήττουν κάπως τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου και φέρνουν στο επίκεντρο τη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Το σύνολο της Ορθοδοξίας συγκροτούν 14 Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας), εκ των οποίων από τη Σύνοδο θα απουσιάσουν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας. Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος της απουσίας είναι οι διαμάχες για την πρωτοκαθεδρία των Προκαθημένων, χωρίς να αποσιωπάται η προσπάθεια ορισμένων Εκκλησιών να χρησιμοποιήσουν τη Σύνοδο ως μέσο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικών επιδιώξεων. Οσο για τις ενστάσεις των Πατριαρχείων επί των θεμάτων της Συνόδου, χθες το Γραφείο Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «τα θέματα της Συνόδου προετοιμάζονται εδώ και περίπου 50 χρόνια, μέσω Διορθοδόξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και Πανορθόδοξων Προσυνοδικών Διασκέψεων».

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σύναξης των Προκαθημένων –ψηφίσθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στο Chambésy της Γενεύης, τον περασμένο Γενάρη–, πλην των Προκαθημένων, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος από κάθε Πατριαρχείο και Εκκλησία έως 23 αρχιερείς, έξι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, και τρία βοηθητικά στελέχη. Κατά την έναρξη αλλά και κατά τη λήξη της Συνόδου θα πάρουν μέρος ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Πρόεδρος θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όμως, θα υπάρχουν και περιορισμοί. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θέματος (εκτός και αν το ζήτημα είναι διαδικαστικό ή προσωπικό), κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εάν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του Προέδρου, δεν επιτρέπονται άσχετες διαλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου.

 

Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών που θα πάρουν μέρος θα φθάσουν στην Κρήτη αύριο.

 

Θα συμμετάσχει τελικά το Πατριαρχείο Σερβίας

 

Με δάκρυα στα μάτια ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου . Αμφιλόχιος ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης τη συμμετοχή του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωί συνεδρίαζε η σύνοδος του πατριαρχείου Σερβίας για να αποφασίσει εάν τελικά θα συμμετάσχει στη μεγάλη Σύνοδο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν μεταξύ των εκκλησιών που είχαν ζητήσει την αναβολή των συνεδριάσεων. Όμως ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου πήγε στην Κρήτη και συμμετείχε όπως είχε προγραμματιστεί στη σύνταξη του μηνύματος προς τους πιστούς που θα εκδώσει η Μεγάλη Σύνοδος και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν από τους Σέρβους αρχιερείς που τόνιζαν την ανάγκη συμμετοχής τους στη Μεγάλη Σύνοδο.

Πηγή: Nonpapernews.gr