«Πάγο» στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξής της στην ΕΕ, λόγω προσφυγικού, έβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τούσκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.
«Όταν πρόκειται για την ένταξη, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει. Οι ίδιες αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν και για να προχωρήσουμε απαιτείται η συμφωνία και των ‘28’» διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, απηχώντας και τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι η Λευκωσία τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αρκεί η Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.
«Η τουρκική πρόταση την οποία επεξεργάστηκε (η Τουρκία) με Γερμανία και Ολλανδία χρειάζεται ακόμη να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ των 28, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά», είπε ο κ. Τουσκ, δήλωση που κάποιοι εξέλαβαν ως αιχμή κατά της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε δε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει αυτός να είναι και ο μοναδικός πυλώνας της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, επίσης, πως όλες οι δράσεις της ΕΕ στοχεύουν στο να βοηθηθεί μια λύση για το Κυπριακό ζήτημα. «Μια διευθέτηση θα ήταν ένα φρέσκο ξεκίνημα για την Κύπρο, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προηγουμένως δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης
Πρόσθεσε ότι εξήγησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό, αδικαιολόγητο και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία αλλά για να ακούσει τις θέσεις της Κύπρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό.
Υπογράμμισε ότι στα θέματα ένταξης ισχύουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες και ότι οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών. «Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική για την ΕΕ με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από ένα κράτος- μέλος μας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι μέσω της κρίσης για το προσφυγικό να υιοθετηθεί μια πολιτική από τις Βρυξέλλες που ουσιαστικά θα επιταχύνει τη διαδικασία εισόδου της στην ΕΕ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που ακόμα και οι αντιρρήσεις της Κύπρου να μην υπήρχαν, το αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και η Γαλλία και η Γερμανία.