Ούτε την Πέμπτη θα λυθεί το θέμα του ΕΣΡ και των αδειών. Οι Βούτσης – Παπάς επιμένουν.

Μεγάλωσαν οι αρνήσεις και επιφυλάξεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τις υποδείξεις σε πρόσωπα και διαδικασίες και έγιναν περισσότερες.

Μια ακόμη καθυστέρηση για τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα καταλήξει αναγκαστικά σε νέες υποχωρήσεις από μέρους της Κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής, Διαφορετικά, δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Δεν γίνονται δεκτές δηλαδή ούτε αυτούσια όλη η λίστα Βούτση, ούτε οι υπόλοιπες διατάξεις-πλήν του άρθρου 2Α- του κατεδαφισμένου νόμου Παπά, από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Αναβλήθηκε για άλλη ημέρα της εβδομάδας η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ προ του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής που καλείται να διοργανώσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ημέρα της συνεδρίασης είχε αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα, την επαύριο δηλαδή της τελευταίας διάσκεψης όπου είχε διαφανεί τάση σύγκλισης. Τότε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν υπερψηφίσει την πρόταση για ΕΣΡ υπό το δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και η ΝΔ είχε μετακινηθεί από το «όχι» στο «παρών». Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όμως, τα κόμματα αλλάζουν τροχιά και δηλώνουν ότι δεν θα συναινέσουν. Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα ότι δεν τους αρκούν οι συμβιβαστικές κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ όσον αφορά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τον αριθμό των αδειών και το ύψος εκκίνησης του τιμήματος.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έλαβε την απόφαση να αναβάλλει τη διάσκεψη αφού ήταν βέβαιο ότι η Διάσκεψη δεν θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία 4/5 για τη συγκρότηση ΕΣΡ. Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της διάσκεψης θεωρείται πλέον η Πέμπτη αλλά και αυτό τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα κόμματα θα επανέλθουν σε τροχιά σύγκλισης.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΝΔ πρότεινε μεν για πρόεδρο του ΕΣΡ τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη» για πρόεδρο της αρχής εάν δεν καταργηθούν όλες οι διατάξεις του νόμου Παππά για τις άδειες. Μάλιστα, η ΝΔ διαμηνύει ότι ενδέχεται να θέσει βέτο ακόμη και σε πρόσωπα που προτείνει η πλειοψηφία (βάσει της εκλογικής δύναμής της) για τη συγκρότηση της αρχής.

Ο ρόλος Βενιζέλου στην αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή στάση τηρεί, όμως, εσχάτως και το ΠΑΣΟΚ παρά τη συναινετική διάθεση που έδειξε στη Βουλή με την υπερψήφιση τόσο του Ροδόλφου Μορώνη όσο και των τροπολογιών για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Η αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην «παρέμβαση» Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος επέκρινε το «ναι» που είπε το κόμμα στις τροπολογίες – Παππά λέγοντας. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μάλιστα ότι αν ήταν στη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας θα καταψήφιζε τις τροπολογίες.

Πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει την υποψηφιότητα του Ρ. Μορώνη και δηλώνει ότι επιθυμεί για πρόεδρο είτε τον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη είτε τους υποψήφιους που πρότειναν η ΝΔ (Αθ. Κουτρομάνος) και το Ποτάμι (Μ. Σταθόπουλος). Επίσης, δηλώνει αποφασισμένο να θέσει και αυτό «βέτο» σε υποψήφιους που θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση των υποψηφίων του ΕΣΡ πριν από την ψηφοφορία κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει για εβδομάδες την διαδικασία. “Περιμέναμε τόσο καιρό για το ΕΣΡ. Δεν πειράζει να αργήσουμε και λίγο ακόμη” είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, επιβεβαιώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βιάζεται για τη συγκρότηση της αρχής.

Την αρχικώς συναινετική στάση του διαφοροποίησε, όμως, και το Ποτάμι το οποίο τονίζει πλέον ότι δεν θα ψηφίσει την υποψηφιότητα του Ρ. Μορώνη.