Όταν τα αγάλματα του Βούδα “δάκρυσαν”- Μνημεία που δεν κοσμούν τον πλανήτη μας πια

Το πέρασμα του χρόνου, αλλά και οι ανθρώπινες πρακτικές μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε υπέροχες δημιουργίες που κάποτε υπάγονταν στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ας δούμε ορισμένες από τις πανέμορφες φυσικές και ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο που δεν κοσμούν τον πλανήτη μας πια.

  1. Ο ναός Baalshamin στην Παλμύρα Συρίας

Ένας από τους μαγευτικούς και ιστορικά σημαντικούς ιστορικούς χώρους που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια, είναι ο ναός του Baalshamin στην Παλμύρα της Συρίας.

Ο Ναός, γνωστός και ως Ναός του Βάαλ- Δία, ήταν ένα αρχαίο λίθινο ερείπιο στην Παλμύρα της Συρίας. Τα ερείπια του ναού καταστράφηκαν από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε τον Αύγουστο 2015 με εκρηκτικές ύλες.

2. Αγάλματα του Βούδα- Αφγανιστάν

Τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν ήταν ιερά έργα ελληνοβουδιστικής τέχνης της εποχής του 3ου ως 10ου αιώνα. Ήταν μοναδικά στο είδος τους και τα μεγαλύτερα αγάλματα παγκοσμίως που αναπαρίσταναν τον Βούδα ιστάμενο. Το μεγαλύτερο είχε ύψος 53 και το μικρότερο 35 μέτρα.

Τον Μάρτιο του 2001, τα αγάλματα αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Ταλιμπάν του Μουλά Ομάρ μετά από διάταγμα που εξέδωσε.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Μούλα Ομάρ, εξήγησε γιατί διέταξε την καταστροφή των αγαλμάτων σε μια συνέντευξη:

“Δεν ήθελα να καταστρέψω τους Βούδες του Μπαμιγιάν. Για την ακρίβεια, κάποιοι ξένοι ήρθαν σε μένα και μου ανέφεραν ότι θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν έργα αναστήλωσης στον Βούδα που είχε υποστεί φθορές από τις βροχοπτώσεις. Αυτό με σοκάρισε. Σκέφτηκα, αυτοί οι σκληροί άνθρωποι δε σέβονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – οι Αφγανοί πεθαίνουν της πείνας, αλλά αυτοί ανησυχούν για άψυχα όντα όπως ο Βούδας. Αυτό ήταν εξαιρετικά ελεεινό. Για αυτό διέταξα την καταστροφή τους. Αν με είχαν προσεγγίσει για ανθρωπιστικό έργο, δε θα είχα διατάξει ποτέ την καταστροφή των Βουδών. ”

3. Άνδεις Βολιβίας- Λιώσιμο πάγων

Στις Άνδεις της Βολιβίας οι πάγοι που λιώνουν ανησυχούν τους αγρότες καθώς η αλλαγή του κλίματος απειλεί την παραδοσιακή συγκομιδή της κινόας και της κανάχουας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία εκεί αυξάνεται κατά περίπου 0,32 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Σαν αποτέλεσμα, το όρος Κορντιλιέρα σημειώνει απώλεια 40% της μάζας του πάγου από το 1980.

“Πρώτα βλέπαμε χιόνι στο βουνό και είχαμε πολύ νερό. Τώρα δεν έχουμε πολύ νερό. Στα ψηλότερα σημεία, έβρεχε πολύ και το νερό έρεε. Τώρα, οι μικροί ποταμοί είναι άνυδροι. Ορισμένες φορές δεν υπάρχει νερό ούτε για τα ζώα μας, ούτε για εμάς. Υπάρχουν ιδρύματα που μας βοηθούν να βρούμε εναλλακτικές και να προχωρήσουμε”, εξομολογείται ένας αγρότης.

4. Η διάσημη παραλία της ταινίας “The Beach” κλειστή επ’ αόριστον

Η παραλία Μάγια της Ταϊλάνδης που βρίσκεται στο νησί Πι Πι Λε και που έγινε διάσημη από την ταινία “The Beach”(2000), έκλεισε τον προηγούμενο Ιούνιο, σε μία προσπάθεια διάσωσης των κοραλλιογενών υφάλων της περιοχής, που έχουν υποστεί ζημιά από την άνοδο της θερμοκρασίας και τον υπερβολικό αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται.

Σύμφωνα με το Reuters, έως και 6.000 τουρίστες επισκέπτονταν καθημερινά την παραλία

Αρχικά ανακοίνωσαν πως θα έκλεινε για τέσσερις μήνες, διάστημα που ωστόσο δεν αποδείχθηκε επαρκές.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα χρόνο ή ακόμα και ως και δύο χρόνια, ή ίσως και περισσότερο για να ανακάμψει το οικοσύστημα», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του Γραφείου Εθνικών Πάρκων.

5. Ο βράχος Duckbill που στεκόταν για χιλιετίες

Ο βράχος με το περίεργο σχήμα, ήταν φυσικό μνημείο στο Όρεγκον των ΗΠΑ και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στο Cape Kiwanda.

 

Στην ουσία, πρόκειται για έναν βράχο που δημιουργήθηκε από άμμο, έγινε γνωστός ως “ο βράχος DuckBill” και στεκόταν για χιλιετίες.

 

Δεν γλίτωσε όμως από την καταστροφική μανία τριών βανδάλων που το διέλυσαν σκόπιμα. Η πράξη τους καταγράφηκε σε βίντεο.

SHARE