Οστεοπόρωση τέλος;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νοσοκομείου της Οτάβα, με επικεφαλής τους καθηγητές Γουίλιαμ Στάνφορντ και Τζον Ντέηβις έκαναν μια ανακάλυψη που αφορά σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από οστεοπόρωση.
Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό “Stem Cells Translational Medicine δήλωσαν πως πέτυχαν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα ποντίκια πειραματόζωα, χορηγώντας σε αυτά μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από άλλα υγιή.

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν από τον δότη στον λήπτη, χωρίς να χρειάζεται συμβατότητα μεταξύ τους, συνεπώς δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νοσοκομείου της Οτάβα, δήλωσαν έκπληκτοι από το πόσο σωστά τα βλαστοκύτταρα επανέφεραν μέσα σε έξι μήνες τα οστά στη φυσιολογική και πλήρως λειτουργική κατάστασή τους.

Εξαιτίας της οστεοπόρωσης, τα οστά γίνονται πιο λεπτά, λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα, με συνέπεια να συμβαίνουν σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα παγκοσμίως. Σήμερα υπάρχει στο εμπόριο μόνο μια φαρμακευτική θεραπεία για την οστεοπόρωση τύπου 2, που διαρκεί έως δύο έτη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες δοκιμές σε μικρό αριθμό ανθρώπων, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που θα διαρκέσουν πέντε περίπου χρόνια.

Ο ερευνητής Ουίλιαμ Στάνφορντ.
Ο ερευνητής Γουίλιαμ Στάνφορντ.