Οργιάζει το μεγάλο λαθρεμπόριο των τσιγάρων, με περίεργες διασυνδέσεις συμφερόντων, εγκληματικών ομάδων και ένοχες διαπλοκές. Η επίμονη καταγγελία του Α. Λοβέρδου.

Ποινές κάθειρξης 17 ετών για συμμετοχή σε μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίας τσιγάρων. Τεράστια παράνομα κέρδη.

Με ποινές κάθειρξης 17 ετών τιμωρήθηκαν οι κατηγορούμενοι ως «αρχηγοί» δικτύου λαθρεμπορίας τσιγάρων, το οποίο αποκαλύφθηκε στα πλαίσια αστυνομικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν 57 άτομα, στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση της οργάνωσης-«μαμούθ» που κατά το παραπεμπτικό βούλευμα διακίνησε πάνω από 11.000 κιβώτια με λαθραία τσιγάρα, αποκομίζοντας κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό δημόσιο και την Ε.Ε. υπολογίστηκε ότι ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ.

 

Αθωώθηκαν επτά άτομα, ανάμεσά τους και αστυνομικοί που κατηγορούνταν ότι παρείχαν πληροφορίες στα μέλη της οργάνωσης. Αντίθετα, σε κάθειρξη 17 ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν δύο ομογενείς από τη Γεωργία που κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πολυμελές κύκλωμα και μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου επέστρεψαν στις φυλακές, καθώς αποφασίστηκε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δρόμο της φυλακής πήραν, σύμφωνα με την απόφαση, άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης που τιμωρήθηκαν με ποινές κάθειρξης 8 και 9 ετών και στους οποίους αποδίδονταν διάφοροι ρόλοι στη δράση του δικτύου, όπως για παράδειγμα οδηγοί.

Εξάλλου, σε κάθειρξη 9 ετών, για εμπλοκή στη δράση του κυκλώματος, καταδικάστηκε Έλληνας ιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων στο Ντουμπάι που στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Στην περίπτωσή του, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση υπό όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.

Επιπλέον, το δικαστήριο ανέστειλε τις ποινές για όσους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση (8 μήνες η χαμηλότερη) και, όπου υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές.

Κατά τη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση είχαν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνολικά 29 άτομα και κατασχέθηκαν 750.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα από αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Δερβένι Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές αρχές είχαν μπλοκάρει τα τηλέφωνα των κατηγορούμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, συνθέτοντας το «παζλ» της δράσης του.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα τσιγάρα είχαν αφετηρία το Ντουμπάι, απ’ όπου έφευγαν ακτοπλοϊκώς, ενώ το μεταφερόμενο φορτίο «μετατρέπονταν» με έγγραφα, σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. έπιπλα. Από τον Πειραιά τα τσιγάρα κατέληγαν σε αποθήκη του Ασπρόπυργου κι από ‘κει διανέμονταν με φορτηγά, για να καταλήξουν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ποσότητες εξάγονταν και στη Βουλγαρία.

Νέα ερώτηση Λοβέρδου για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο κ Λοβέρδος ρωτά μεταξύ άλλων τον Υπουργό Οικονομικών αν η εταιρεία που εξήγαγε από το Μαυροβούνιο τα προϊόντα του πρώτου πλοίου είναι ίδια με εκείνην του δεύτερου πλοίου.

Με νέα ερώτηση, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, επανέρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και την απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών.

«Παρά τις πολλές και συνεχείς αποκαλύψεις για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ο αρμόδιος για τα Τελωνεία υπουργός δεν κρίνει σκόπιμο να απαντήσει. Αν, όμως, δεν υπήρχε αμηχανία ή και ενοχή ως προς τα πρόσωπα, με τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται οι υποθέσεις λαθρεμπορίας που τελευταία εντοπίστηκαν, ο υπουργός θα έσπευδε να απαντήσει, για να μην δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της κυβέρνησής του. Καταθέτω σήμερα μία ακόμη, την τελευταία, ερώτησή μου και αν ούτε κι αυτή απαντηθεί θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών και η συνέχεια του θέματος θα δοθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής» αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος και απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών τα εξής ερωτήματα:

-Αν, πέραν των όσων δημοσιεύονται για τα δύο φορτία που τελευταία εντοπίστηκαν ως υποθέσεις λαθρεμπορίου, έχουν σχετικώς πρόσφατα επιχειρηθεί εξαγωγές, μέσω οδικού δικτύου, με προϊόντα της συγκεκριμένης ίδιας καπνοβιομηχανίας που τελικώς δεν έφτασαν στον προορισμό τους, διότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις ελληνικές Αρχές;

-Προς ποια εταιρεία, με έδρα το Μαυροβούνιο, έγιναν οι εξαγωγές από τη μονάδα παραγωγής της συγκεκριμένης ελληνικής καπνοβιομηχανίας; Με ποιες εγγυητικές επιστολές, τι ύψους χρημάτων και ποιας τράπεζας, πραγματοποιήθηκε η εξαγωγή των τσιγάρων του πρώτου, αλλά και του δεύτερου πλοίου;

Αν η εταιρεία του Μαυροβουνίου προς την οποία έγινε η εξαγωγή είναι αποθήκη (που για τα τσιγάρα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως και “φορολογική” αποθήκη), είναι off shore, ή είναι εταιρεία απλής μεταφορικής πρακτόρευσης; «Ο ισχυρισμός των εκπροσώπων της καπνοβιομηχανίας πως έκαναν νόμιμη εξαγωγή και μετά δεν ευθύνονται για ό, τι έχει συμβεί στο Μαυροβούνιο δεν είναι αρκετός. Πρέπει να συνοδευτεί από όλες τις ανωτέρω πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα» σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

-Αν η εταιρεία που εξήγαγε από το Μαυροβούνιο τα προϊόντα του πρώτου πλοίου είναι ίδια με εκείνην του δεύτερου πλοίου;

-Αν «μετά τους επτά μήνες που είναι εγκλωβισμένο στην Κρήτη το πρώτο πλοίο και τις είκοσι μέρες θορύβου που έχει ξεσπάσει, ενδιαφέρθηκε ο εισαγωγέας του εμπορεύματος στη Βηρυτό για την τύχη των προϊόντων και προφανώς για τα χρήματά του που έχει καταβάλει; Αν ο εισαγωγέας εξαφανίστηκε, μήπως τουλάχιστον ενδιαφέρθηκε ο εξαγωγέας; Αν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα εκατομμύρια που χάνει, δεν τεκμαίρεται η λαθρεμπορία; Κι αν ναι, πως δικαιολογείται υπουργός της κυβέρνησης να δηλώνει πως δεν πρόκειται για λαθρεμπορία, ενώ μάλιστα η εισαγγελία ερευνά την υπόθεση».