Οργή στην Τουρκία κατά του Τζορτζ Κλούνεϊ

Οργή στην Τουρκία κατά του Τζορτζ Κλούνεϊ για την πανηγυρική συμμετοχή του στην εκδήλωση μνήμης κατά της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να αφανίσει ένα λαό, την κουλτούρα του, τότε αυτό είναι γενοκτονία, δεν μπορείς να το ονομάσεις αλλιώς» είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Στο Γερεβάν για να τιμήσει την 101 επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων βρέθηκε ο διάσημος ηθοποιός και ακτιβιστής Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος πριν από καιρό τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων των Παρθενώνα από την Αγγλία, προκαλώντας αισθήματα δυσφορίας και αρνητικά σχόλια εναντίον του, τα οποία παρέβλεψε. Οπως επίσης, έχει κάνει σε άλλες δηλώσεις του για διεθνή προβλήματα που αφορούν την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό.

Το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Γερεβάν, επισκέφθηκε την Κυριακή 24 Απριλίου ο ηθοποιός Τζόρτζ Κλούνεϊ με αφορμή την 101 επέτειο από τη Γενοκτονία. Θέμα, το οποίο εξοργίζει σε κάθε περίπτωση την Άγκυρα που ζητάει από πολλές χώρες να συγκαλύψουν και να μην αναγνωρίσουν επισήμως αυτό το ομαδικό έγκλημα στις αρχές του 20ου αιώνα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο διάσημος ηθοποιός, μαζί με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν και πλήθος αξιωματούχων κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Γενοκτονίας, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις και δημοσιεύματα στην Τουρκία.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να αφανίσει ένα λαό, την κουλτούρα του, τότε αυτό είναι γενοκτονία, δεν μπορείς να το ονομάσεις αλλιώς» είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Υπενθυμίζεται ότι την τριετία 1915-1918 οι οθωμανικές αρχές προχώρησαν στη συστηματική εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που ζούσαν στην οθωμανική επικράτεια. Τόσο δύσκολο είναι τελικά να ζητήσουν συγχώρεση οι άνθρωποι, ακόμα και για λάθη που δεν διέπραξαν οι ίδιοι, αλλά οι προγονοί τους;

Clooney1

Πηγή: nonpapernews.gr