Όλα της κάλπης πιθανά στην Ιταλία!

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 50 εκ. Ιταλοί ψηφοφόροι για την εκλογή νέου κοινοβουλίου της χώρας. Το κομματικό σκηνικό είναι τόσο κατακερματισμένο που είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι τόσο αβέβαιο. Ως κόμμα προηγούνται τα Πέντε Αστέρια, με ένα 28% στην πρόθεση ψήφου. Ως συμμαχία, η κεντροδεξιά, με το 37%. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να μην υπάρξει «καθαρή πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο. Κυρίως, λόγω του νέου εκλογικού νόμου – με ένα τρίτο πλειοψηφικού και δυο τρίτα απλής αναλογικής – που έχει πολύπλοκο μηχανισμό σε ότι αγορά στην κατανομή των εδρών.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι πιθανά. Αρχίζοντας από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, με την Φόρτσα Ιτάλια, την Λέγκα και τα υπερσυντηρητικά «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν υπάρξει, όμως, η αναγκαία πλειοψηφία, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά και όσες άλλες δυνάμεις θελήσουν ενδεχομένως να τον στηρίξουν.

Τα Πέντε Αστέρια, βέβαια, επιμένουν ήδη ότι θα πρέπει να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δεσμεύονται ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με σημείο αναφοράς, βέβαια, τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Στα διάφορα μετεκλογικά σενάρια υπάρχει και κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά. Και τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επιστροφή εκ νέου στις κάλπες, έστω και αν η εκστρατεία που μόλις τελείωσε, κούρασε τους Ιταλούς, χωρίς να καταφέρει να βάλει νέα θέματα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

50 εκ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες

Ο κεντροαριστερός Πάολο Τζεντιλόνι, πάντως προς το παρόν, παραμένει πρωθυπουργός με πλήρη καθήκοντα. Και οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας με τα διάφορα κόμματα, είναι πιθανό να αρχίσουν μετά το καθολικό Πάσχα, στις 3 Απριλίου.

Μεγάλη αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η είδηση που έφτασε από την πόλη Παβία, κοντά στο Μιλάνο: έξω από δεκάδες σπίτια αριστερών πολιτών, άγνωστοι έβαλαν αυτοκόλλητα που γράφουν «εδώ μένει ένας αντιφασίστας». Μια προκλητική πράξη, για την οποία ευθύνεται, πιθανότατα, η άκρα δεξιά. Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί στις 07.00 και θα κλείσουν στις 23.00. Τα πρώτα exit polls θα βγουν μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.