Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ επιτίθενται στις εταιρείες ιντερνετικού τζόγου

Ολομέτωπη επίθεση στις στοιχηματικές εταιρίες ιντερνετικού τζόγου «και τα ΜΜΕ που ελέγχουν στην Ελλάδα» για το θέμα της φορολογίας των τυχερών παιχνιδιών, εξαπολύουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε βάλει κατά αυτών των εταιρειών που εδρεύουν στη Μάλτα.

Παραθέτουμε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Βραβείο θράσους και ψευτιάς στις στοιχηματικές εταιρείες του ιντερνετικού τζόγου που εδρεύουν στη Μάλτα και παραδίδουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας στην Ελλάδα.

Κάθε όριο ξεπερνούν πλέον οι γνωστοί ιδιοκτήτες των Μαλτέζικων εταιρειών του διαδικτύου που έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους, μετατρέποντας ανεξέλεγκτη την ιντερνετική ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων μέσω offshore εταιρειών με αφορολόγητους τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό κράτος.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε Ιντερνετικές στοιχηματικές εταιρείες, έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας εντυπώσεις.

Χαρακτηριστική όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας είναι η περίπτωση σχετικής αρθρογραφίας που παρουσιάζεται σε site και εφημερίδα ιδιοκτητών Ιντερνετικής στοιχηματικής εταιρείας που έρχεται να μας «διαφωτίσει» για την φορολόγηση του ΟΠΑΠ και μας λένε για το τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ότι πρέπει να παραμείνει, για χάρη της παιδείας και της κοινωνίας.

Από την αρχή, που άνοιξε το θέμα της νέας φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, σαν ισοδύναμο στην συμφωνία με τους δανειστές, η ΠΟΕΠΠΠ έχει εξηγήσει με επιχειρήματα και αποδείξει με στοιχεία και αριθμούς ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην είσπραξη των εσόδων για την κυβέρνηση, και συνάμα θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στις εισπράξεις μας, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός πρακτορείων που είναι ήδη στο όριο και κάτω της βιωσιμότητας να αναγκαστεί να κλείσει.

Στα 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι. Κάθε ένας από μας πληρώνει φορολογία, από το πρώτο ευρώ 26% και δίνει προκαταβολή φόρου 100% στο κράτος. Πληρώνει τους εργαζόμενους και καταβάλει τις εισφορές στα ταμεία. Ακόμα, οι παίκτες πληρώνουν φόρο στα κέρδη τους, ο ΟΠΑΠ 30% στα μικτά έσοδα και τον εταιρικό φόρο. Με την επιβολή του ειδικού τέλους θα κλείσουν αμέσως τουλάχιστον 1.500 πρακτορεία, 6.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα έχουμε προβλήματα εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι σίγουρο ότι το Ελληνικό Κράτος θα χάσει μεγάλο μέρος από τα 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από φόρους που πληρώνει ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες. Πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε 150 εκατομμύρια στο Κράτος με τα μαγαζιά κλειστά και τον κόσμο στο δρόμο;

Η ανεξάρτητη έκθεση διεθνούς ελεγκτικού οίκου –PWC- επιβεβαιώνει ότι το δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει τα προϋπολογισθέντα από τον φόρο αλλά θα χάσει κι από πάνω, από την συνολική φορολογία ΟΠΑΠ-ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ εξαιτίας της κάθετης πτώσης του τζίρου στα παιχνίδια ΟΠΑΠ και υπολογίζει ότι θα κλείσει τουλάχιστον το 1/3 των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Είναι αλήθεια ότι όταν σε κάποιο προϊόν αυξήσεις την τιμή πέφτουν οι πωλήσεις. Στο στοίχημα 5 λεπτά / στήλη, επιβάρυνση, σημαίνει 20% αύξηση!!! Και μάλιστα χωρίς να αυξάνεται η απόδοση κέρδους του πελάτη. Άρα, δεν θα πέσει δραματικά ο τζίρος του ΟΠΑΠ και των πρακτόρων; Δεν θα εισπράξει λιγότερα το δημόσιο; Σίγουρα ναι. Που θα στραφεί το παικτικό κοινό; Στους παράνομους και τους προσωρινούς οι οποίοι δεν θίγονται. Τι έσοδα θα πάρει από εκεί το δημόσιο; Προφανώς τίποτα ή καλύτερα ότι έχουν ευχαρίστηση να δηλώσουν και να δώσουν οι ίδιοι. Γι αυτό και η αρθρογραφία εναντίον του ΟΠΑΠ και των πρακτορείων του.

Και έρχονται τώρα οι διαπλεκόμενοι του τζόγου να μας μιλήσουν για την ελληνική κοινωνία και την παιδεία. Τώρα τους έπιασε το ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία και παιδεία.

Τόσα χρόνια οι ίδιοι τι έκαναν;

Πόσους φόρους απέδωσαν στο κράτος;

Πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν;

Τι κάνανε αυτοί για την παιδεία και την κοινωνία τόσα χρόνια; ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και ΧΡΕΗ.

Αλλά βέβαια, όταν ένας φόρος επιβάλλεται μόνο στα νόμιμα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, και δεν ακουμπά τη δικιά τους ανεξέλεγκτη δραστηριότητα, πολλά μπορούν να λένε και να υποστηρίζουν εκ του ασφαλούς .

Η μάσκα όμως των διαπλεκόμενων πέφτει! Γιατί από το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ωφελούνται μόνο αυτοί και κανένας άλλος!

Ποια είναι η αλήθεια.

Πόσα έσοδα στα δημόσια ταμεία έχουν δώσει από το 2010 οι 24 Ιντερνετικές εταιρείες;

Την απάντηση δεν θα την δώσουμε εμείς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στις 7 Ιανουαρίου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή είπε «ο ΟΠΑΠ πληρώνει φόρο 750 εκατομμυρίων, αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, την ίδια ώρα που το 2012 και το 2013, οι εν λόγω εταιρείες, δεν πλήρωσαν μία και το 2014, σύμφωνα με δήλωσή τους, πλήρωσαν κοντά στα 40.000 ευρώ. Είναι 750 εκατομμύρια από τη μία με 40.000 ευρώ από την άλλη και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!»

Στην απάντησή του ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλεξιάδης είπε: «Έχουμε το 30% που πληρώνουν οι εταιρείες σε αυτό που τους απομένει από τη συμμετοχή των παικτών, εάν αφαιρέσουμε τα κέρδη των παικτών. Έχουμε όμως και τον φόρο εισοδήματος των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου και εκεί είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πολίτης και οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά φόρου εισοδήματος θα σας πω ότι το 2012 φόρο εισοδήματος από αυτές τις είκοσι τέσσερις εταιρείες εισπράξαμε 31.179 ευρώ, το 2013 εισπράξαμε 5.179 ευρώ και το 2014 εισπράξαμε 27.366 ευρώ».

Συνεχίζοντας ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι «Τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι ότι έχουμε διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα που παρέχεται από εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε offshore δικαιοδοσίες, όπως η Νήσος Μαν και οι Ολλανδικές Αντίλλες και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτούς που νομοθέτησαν αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχουν συνάψει συμφωνίες με άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, προκειμένου να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω των ιστοσελίδων τους. Έχουμε λήξη της ισχύος της νόμιμης άδειάς τους κατά τον χρόνο υπαγωγής τους στο μεταβατικό καθεστώς και γενικά χρησιμοποιούν άδειες που δεν έχουν εκδοθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τέλος, δεν κατέχουν άμεσα άδεια, αλλά χρησιμοποιούν άδεια που διαθέτει άλλη συνδεδεμένη εταιρεία».