Οι εργασιακές σχέσεις το νέο πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-δανειστών

Μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ζητούν οΟιι δανειστές, τόσο για τις ομαδικές απολύσεις, όσο και για τις αποφάσεις κήρυξης απεργιών και τον περιορισμό της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις συζητήσεις Αθήνας- δανειστών, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, τόσο κοινωνικές, όσο και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις δεν θεωρούνται- από ειδικούς και πρώην στελέχη του υπουργείου Εργασίας που μετείχαν παλιότερα σε διαπραγματεύσεις- τόσο κρίσιμες, όσο εκείνες στον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι προτάσεις των δανειστών για το θέμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι:

Δυνατότητα του εργοδότη για μη αποδοχή και μη πληρωμή όλων των εργαζόμενών του σε περίπτωση απεργίας, όταν αυτή για παράδειγμα συνοδεύεται από κατάληψη του εργοστασίου ή παρεμπόδιση προσέλευσης στην εργασίας.
Αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση απεργιών
Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, περιορισμό των αμειβομένων αδειών στις απολύτως απαραίτητες και περιορισμό των προσώπων που δικαιούνται άδειες.
Δραστική μείωση των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας συνδικαλιστή και ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα για κάθε εργαζόμενο.
Δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο.
Περιορισμό των συνδικαλιστών που απολαμβάνουν προστασία, κατάργηση της δυνατότητας παροχής προστασίας μέσω του καταστατικού των συνδικαλιστικών οργανώσεων και μείωση του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.