Οι χώρες BRICS διεκδικούν την παρουσία τους στην παγκόσμια πολιτική, στοχεύοντας σε μεγαλύτερη εκπροσώπηση και επιρροή. Έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, ιδίως μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη ενός παγιωμένου και εποικοδομητικού μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης και οι πιθανές εμπορικές συναλλαγές με τη χρήση ενός κοινού νομίσματος θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παγκόσμια επιρροή τους και να εδραιώσουν τη θέση τους ως ισχυρή δύναμη στην παγκόσμια ηγεσία.
Εισαγωγή
Η συμμαχία BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) αναδιαμορφώνει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετατοπίζοντας την εξουσία από τον “Παγκόσμιο Βορρά” στον “Παγκόσμιο Νότο”. Το ακρωνύμιο BRIC, το οποίο αρχικά επινοήθηκε από τον Jim O’Neill το 2001, επεκτάθηκε το 2010 για να συμπεριλάβει τη Νότια Αφρική και να μετατραπεί σε BRICS. Αυτή η ομάδα εθνών αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και διαθέτει συνδυασμένη συνεισφορά στο ΑΕΠ της τάξης του 31,5%, ξεπερνώντας εκείνη της G7 (30,7%).
Οι BRICS έχουν καταστεί ένα σημαντικό φόρουμ για την αντιμετώπιση κρίσιμων παγκόσμιων ζητημάτων, όπως το εμπόριο, η χρηματοδότηση, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια. Ο αντίκτυπός της εκτείνεται πέρα από τις συζητήσεις και διαμορφώνει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. Το 2014, τα κράτη μέλη εγκαινίασαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) με αρχικό κεφάλαιο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η NDB χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρέχοντας χρηματοδότηση για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, τα κράτη BRICS θέσπισαν τη ρύθμιση για τα ενδεχόμενα αποθέματα (CRA), έναν μηχανισμό ρευστότητας που έχει σχεδιαστεί για να στηρίζει τις χώρες μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πληρωμών. Οι πρωτοβουλίες αυτές καταδεικνύουν την πρόθεση των χωρών BRICS να δημιουργήσουν θεσμούς που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών και θα παρέχουν μια εναλλακτική λύση στα υφιστάμενα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ένα από τα πλεονεκτήματα των BRICS είναι η δυνατότητά τους να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες χωρίς να επιδιώκουν κάποια πολιτική ατζέντα ή να χειραγωγούν έμμεσα τις τοπικές οικονομίες. Η NDB και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB) αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις προτεραιότητες και τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών.
Η 15η Σύνοδος Κορυφής των BRICS έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου 2023. Η σύνοδος κορυφής θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Sandton στο Γιοχάνεσμπουργκ της Γκαουτένγκ. Αυτή η συνάντηση των ηγετών των BRICS θα προσφέρει την ευκαιρία για περαιτέρω συζητήσεις και συνεργασία σε διάφορα θέματα που είναι σημαντικά για τα κράτη μέλη και την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα.
Πολιτική οικονομία
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι χώρες των BRICS έγιναν μάρτυρες σημαντικών πολιτικών και οικονομικών μετασχηματισμών, οι οποίοι επηρέασαν την περιφερειακή δυναμική τους. Αυτά τα έθνη έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα έργα υποδομής, τα οποία αντικατοπτρίζουν τα αντίστοιχα οράματά τους για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η κινεζική πρωτοβουλία “Belt and Road Initiative” αποσκοπεί στη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων υποδομών που θα συνδέουν την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Η Ινδία έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη 100 έξυπνων πόλεων που θα συνδέονται με τρένα τύπου σφαίρας, ενώ η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει τη ρωσική Άπω Ανατολή ως μια νέα οικονομική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω προηγμένων ειδικών οικονομικών ζωνών. Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έχουν επικεντρωθεί στη γεωργία μεγάλης κλίμακας και στη βιομηχανική επέκταση.
Για τη στήριξη έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν δημιουργηθεί νέα πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) των BRICS και η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB). Τα ιδρύματα αυτά αποσκοπούν στην άντληση πρόσθετης ρευστότητας για την ανάπτυξη υποδομών παγκοσμίως, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις στους παραδοσιακούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.
Επιπλέον, ο “Παγκόσμιος Νότος” έχει λάβει μέτρα για την καθιέρωση εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα συναλλαγών που βασίζεται στο δολάριο. Η Κίνα και η Βραζιλία, για παράδειγμα, συμφώνησαν να διεξάγουν διασυνοριακό εμπόριο χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το σύστημα του δολαρίου. Οι χώρες της ASEAN έχουν επίσης ζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τις συναλλαγές με βάση το δολάριο. Επιπλέον, χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία έχουν ξεκινήσει εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα δικά τους νομίσματα, ενώ η Ινδία και το Μπαγκλαντές βρίσκονται στη διαδικασία να κάνουν το ίδιο.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις προσπάθειες των χωρών BRICS και άλλων χωρών του παγκόσμιου Νότου να δημιουργήσουν πιο διαφοροποιημένα και ανεξάρτητα εμπορικά συστήματα. Με την προώθηση του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα, επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να ενισχύσουν την οικονομική αυτονομία.
Συνολικά, οι πολιτικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί των χωρών BRICS, καθώς και οι πρωτοβουλίες τους για την ανάπτυξη των υποδομών και των εναλλακτικών εμπορικών συστημάτων, καταδεικνύουν τις φιλοδοξίες τους για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομική τάξη.
Νέα Παγκόσμια Τάξη
Οι χώρες BRICS διεκδικούν όλο και περισσότερο την παρουσία τους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ιδίως σε τομείς όπως οι διεθνείς διαπραγματεύσεις, η διατήρηση της ειρήνης και οι προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι χώρες BRICS δεν έχουν ως στόχο να αντικαταστήσουν τη Δύση- αντίθετα, επιδιώκουν να επιτύχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση και επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η συμμαχία BRICS υποστηρίζει ένα πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.
Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους οι BRICS μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο είναι οι κοινές επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης. Αξιοποιώντας τα συλλογικά τους πλεονεκτήματα, οι χώρες BRICS έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και δίκαιη παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις τους σε αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να τις καταστήσουν σημαντικούς μοχλούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στο εγγύς μέλλον.
Επιπλέον, οι χώρες BRICS εργάζονται για την ανάπτυξη ενός νέου παγκόσμιου μοντέλου διακυβέρνησης που θα είναι ενοποιημένο και εποικοδομητικό και όχι μονοπολικό. Εάν οι χώρες BRICS καταλήξουν σε συμφωνία για τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών με τη χρήση κοινού νομίσματος, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης. Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή των χωρών BRICS, αλλά και θα τις καθιερώσει ως ισχυρή δύναμη στην παγκόσμια ηγεσία. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, οι χώρες BRICS, με την προτεινόμενη διεύρυνσή τους, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, γεγονός που θα εδραιώσει περαιτέρω τη σημασία τους στην παγκόσμια σκηνή.
Συνοπτικά, οι χώρες BRICS διεκδικούν την παρουσία τους στην παγκόσμια πολιτική, με στόχο μεγαλύτερη εκπροσώπηση και επιρροή. Έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, ιδίως μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η ανάπτυξη ενός παγιωμένου και εποικοδομητικού μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης και οι πιθανές εμπορικές συναλλαγές με τη χρήση ενός κοινού νομίσματος θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παγκόσμια επιρροή τους και να εδραιώσουν τη θέση τους ως ισχυρή δύναμη στην παγκόσμια ηγεσία.
Ο δρόμος προς τα εμπρός
Η επιτυχία των BRICS έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον από άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής, της Αλγερίας και του Μεξικού, να επενδύσουν σε αυτό το μπλοκ. Η Αλγερία, η Αργεντινή και το Ιράν έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις προσχώρησης στις BRICS, ενώ η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη και επί του παρόντος συμμετέχουν στη διαδικασία ένταξης. Η ένταξη αυτών των χωρών στις BRICS θα έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια τάξη.
Οι χώρες BRICS υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις σε πολλούς παγκόσμιους θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι επί του παρόντος υποεκπροσωπούνται. Τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δομή των Ηνωμένων Εθνών, οι μετοχές στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς και οι διαδικασίες ένταξης και ανανέωσης των μελών για την ενίσχυση παγκόσμιων οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, οι BRICS στοχεύουν στη δημιουργία μιας πιο περιεκτικής και δίκαιης παγκόσμιας τάξης.
Erol User