Μεγάλα ποσά πολλών εκατ. ευρώ στον καθένα και οφειλόμενα στον αέρα. Με την δημοσιοποίηση της απόφασης του Πρωτοδικείου για την υπόθεση Μαρινόπουλου ήρθε στο φως, σε πλήρη ανάπτυξη η λίστα με τους πιστωτές της αλυσίδας οι οποίοι στήριξαν την πρόταση σωτηρίας της.
2. FrieslandCampina (προϊόντα Νουνού, Milner, Fina κ.α.) – 13.702.243
3. Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. 13.197.906 (Όλυμπος) – 13.197.906
4. ΔΕΛΤΑ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -11.529.043
5. MONDELEZ ΕΛΛΑΣ (Παυλίδης, Trident, Philadelphia, Oreo κ.α) – 9.237.129
6. ΜΕΓΑ Α.Ε. – 8.906.514
7. ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. – 8.659.815
8. ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (Άλφα, Άμστελ, Heineken κ.α.)- 8.488.901
9. ΑΓΡ. ΠΤΗΝ. ΣΥΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ “Η ΠΙΝΔΟΣ” – 8.456.086
10. SCA HYGEINE PRODUCTS A.E (Zewa, Libero, Tena, Tempo κ.α.) – 8.192.506
11. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (ΦΙΞ, Μύθος, Carlsberg κ.α.) – 8.167.455
12. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ – 6.526.481
13. ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ Α.Ε. 6.402.364
14. ΚΑΠΝΙΣΑΚΗΣ – ΜΠΟΥΛΙΤΣΑΚΗΣ ΑΕΕ ( Froutline – Χανιά) – 6.400.189
15. ΥΦΑΝΤΗΣ Α.&Χ. ΑΒΕΕ – 5.866.597
16. TASTY FOODS – 5.808.450
17. ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε ΒΙΟΜ. ΓΑΛΑΚΤΟΣ – 5.742.955
18. HENKEL ΕΛΛΑΣ – 5.230.888
19. ΚΟΡΕ Α.Ε. (ελαιόλαδα, σπορέλαια) – 4.982.400
20. ELBISCO AE (μπισκότα Αλλατίνη κ.α.) 4.880.269
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, που έγινε δεκτή και από το Πρωτοδικείο, διαγράφεται το 50% των παραπάνω οφειλών καθώς και προς όλους τους υπόλοιπους προμηθευτές της εταιρείας.
Μετά τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος άλλη μία μεγάλη επιχείρηση της ευρύτερης οικογενείας Μαρινόπουλου είναι πιθανόν να περάσει σε έλεγχο τρίτων.
Ενώ στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος η υπόθεση έχει βαλτώσει στην ελληνική δικαιοσύνη, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον άλλο ισχυρό βραχίωνα που ελέγχεται από την οικογένεια Μαρινόπουλου και αφορά την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε από τις ελληνικές τράπεζες πρόταση για την παροχή αναχρηματοδότησης και ανάληψη της διοίκησης του ομίλου από την Pilarstone, που αποτελεί πλατφόρμα διαχείρισης δανείων που έχει σχηματισθεί από την ΚΚR.
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συμφωνία αφορά την θυγατρική της ΦΑΜΑΡ στην Γαλλία ή το σύνολο του φαρμακευτικού ομίλου. Η ΦΑΜΑΡ (σ.σ. ΦΑρμακεία ΜΑΡινόπουλου) συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως στην παραγωγή φαρμάκων και φαρμακοκαλλυντικών στον κόσμο με εργοστάσια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, η φαρμακευτική βιομηχανία Famar με 11 εργοστάσια σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα που λειτουργεί ως πιστωτής της. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η περαιτέρω χρηματοδότησή της με κεφάλαια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την απώλεια του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Famar που βρίσκεται σήμερα στα χέρια μελών της οικογενείας Μαρινόπουλου, εξηγούν στην «Κ» τραπεζικές πηγές που υπογραμμίζουν πως η συμφωνία δεν έχει ακόμα υπογραφεί. Τη νέα χρηματοδότηση θα παράσχουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα αποκτήσουν παράλληλα και τα δικαιώματα επί των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο όμιλος της Famar βαρύνεται ήδη με δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ προς το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, στις οποίες θα προστεθεί η νέα χρηματοδότηση.
Μεταξύ των πιστωτών θα παραμείνει και το επενδυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη χρηματοδοτήσει την εταιρεία με τις απαιτήσεις του ακέραιες.
Το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο περιλαμβάνει ακόμα την αλλαγή του management και την υπαγωγή της επιχείρησης υπό τον έλεγχο της Pillarstone, που αποτελεί πλατφόρμα της Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας με την KKR Credit και την Pillarstone για την ανάθεση της διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών ανοιγμάτων επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων σε πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται η Pillarstone.
Η πλατφόρμα διοχετεύει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, με στόχο τη σταθεροποίηση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξή τους προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών.
Η Famar, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές, αναμένεται να κλείσει το 2016 με κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι 445 εκατ. περίπου το 2015) και οριακή μόνον λειτουργική κερδοφορία. Είναι αυτή η εικόνα των οικονομικών που κατέστησε δύσκολη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της και δημιούργησε την ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα προέλθει αποκλειστικά από τις πιστώτριες τράπεζες και όχι από τους παλαιούς μετόχους, προσθέτουν οι ίδιες πληροφορίες.
Η Famar ιδρύθηκε το 1949 στην Ελλάδα και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς φαρμακευτικών και άλλων σκευασμάτων προσωπικής φροντίδας όπως και υπηρεσιών για τρίτους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εχει μεγαλώσει μέσα από αυτόνομη ανάπτυξη αλλά και σειρά εξαγορών τρίτων παραγωγών σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα. Σύμφωνα με τον όμιλο λειτουργεί δίκτυο 11 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, 4 κέντρα ανάπτυξης και 3 κέντρα διανομής. Προσφέρει παραγωγή καθώς και υπηρεσίες logistics σε ένα πελατολόγιο άνω των 140 πολυεθνικών και τοπικών πελατών σε περισσότερες από 15 χώρες.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Famar ανήκει μέχρι σήμερα σε διαφορετικά μέλη της οικογενείας Μαρινόπουλου από αυτά που εμπλέκονται στην ομώνυμη ελληνική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ύστερα από τον σχετικό διαχωρισμό της ευρύτερης οικογενειακής περιουσίας που έγινε τα τελευταία έτη.