Ο βασικός οικονομικός Σύμβουλος του Ομπάμα μιλά για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, τη γερμανική οικονομία και άλλα.

Του Νίκου Αθηναίου, 12 Μαΐου, 2016

Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία ειδάλλως δεν θα είναι εφικτή η λύση των δύσκολων προβλημάτων των μελών της Ευρωζώνης με βιώσιμο τρόπο είπε ο πρόεδρος των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου κ. Τζέισον Φέρμαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Τη στιγμή αυτή μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι το πιο σημαντικό θέμα. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση για τα προβλήματα» είπε ο κ. Φέρμαν, χωρίς να παραλείψει να προσθέσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φέρμαν επισκέπτεται την Ευρώπη τις ημέρες αυτές προκειμένου να συνομιλήσει με ηγετικές προσωπικότητες της Ευρώπης προκειμένου να τους πείσει ότι η γηραιά ήπειρος οφείλει να δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Μεγάλο τμήμα των αμερικανικών προσπαθειών επικεντρώνεται στη Γερμανία της οποίας τα σημερινό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι κάτι καλό ούτε για την ίδια τη Γερμανία ούτε για την παγκόσμια οικονομία, όπως πιστεύουν οι ΗΠΑ.

“Πιστεύω ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τη σημασία της αύξησης των επενδύσεων ως τμήμα του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με δημοσιονομικά εργαλεία, μεταξύ άλλων. Μια μεγαλύτερη αύξηση μισθών που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και να διευρύνει την εσωτερική ζήτηση με συνέπεια θετικές παράπλευρες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», είπε ο κ. Φέρμαν.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι χρόνια τώρα ανοικτά επικριτική για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, και συχνά ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να ενθαρρύνουν την εγχώρια ζήτηση.

Ο κ. Φέρμαν υπογράμμισε επίσης τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο Brexit για την ίδια την Αγγλία, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει για την παγκόσμια ανάπτυξη η υπογραφή της συμφωνίας για τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων [TTIP].