Ο Βαρουφάκης τότε, το 2015 διέψευδε με αγανάκτηση ότι έκανε κρυφές μαγνητοφωνήσεις Τσίπρα και Υπουργών, όπως παραδέχεται τώρα ανοικτά.

Η τότε αποκάλυψη –καταγγελία των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ενώ λίγο μετά ό Βαρoυφάκης εiχε απoκαλύψει ότι μαγνητοφωνούσε τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στο EYROGROUP.

Στην αποκάλυψη ότι έχει ηχογραφήσει την εκρηκτική συνεδρίαση του Eurogroup της Ρίγας προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο The New York Times Magazine – το περιοδικό των New York Times. Ήταν 29 Μαίου 2015 και ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν σε διαδικασία αποδρομής από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, έχει καταγράψει τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για την «περιθωριοποίησή» του από την ηγεσία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Μάλιστα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχαν γράψει ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Βαρουφάκης δέχθηκε οργισμένες επικρίσεις από κάποιους ομολόγους του οι οποίοι φέρονται να τον είχαν αποκαλέσει «τζογαδόρο και ερασιτέχνη».

«Λέει ότι έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, αλλά δεν μπορεί να τη δημοσιεύσει εξαιτίας των κανόνων εμπιστευτικότητας», γράφει η συντάκτρια της αμερικανικής εφημερίδας.

«Ολα αυτά τα δημοσιεύματα που λένε ότι με έβρισαν, ότι μου είπαν ότι ξοδεύω τον χρόνο και όλα αυτά, αφήστε με να πω ότι τα διαψεύδω ολόψυχα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΤΕ , Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Στο τελευταίο βιβλίο του «Adults in the Room» [Ενήλικοι στο Δωμάτιο] ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι μόνο ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το χαρακτήρα της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 2015, αλλά εκλήσσει με την κυνική ομολογία του ότι ηχογραφούσε τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στο κινητό του τηλέφωνο, προκειμένου να μπορεί, όπως υποστηρίζει, να αποδείξει τα λεγόμενά του σε όσους τον αμφισβητήσουν.

Την πρακτική του πρώην τσάρου της Οικονομίας να καταγράφει τους συνομιλητές του υπουργούς , αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είχαν αποκαλύψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από πολύ νωρίς, από τον Αύγουστο του 2015, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Βόμβα Βαρουφάκη απειλεί το Μαξίμου – Οι ηχογραφήσεις του πρώην υπουργού εφιάλτης για τον Τσίπρα – Ο πρώην “τσάρος” έχει “γράψει” κρίσιμες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και όχι μονο».

Το δημοσίευμα μάλιστα εκείνο είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος έσπευσε να απορρίψει το περιεχόμενο του με σκληρούς χαρακτηρισμούς σε ανάρτησή του στο Twitter: «Έχω καιρό να δώσω βραβείο ανηθικότητας σε ‘μέσο’. Συγχαρητήρια κύριοι των Παραπολιτικών».

Τώρα έρχεται ο ίδιος να ομολογήσει στο βιβλίο του τις ηχογραφήσεις των διαλόγων του με τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του υπουργούς, προκαλώντας αμήχανη σιωπή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Tο αποκαλυπτικό εκείνο δημοσίευμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, στις 22 Αυγούστου του 2015, έθετε το ερώτημα «ποιους έγραφε ο τσάρος;» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «έναν μήνα νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης, παραδεχόμενος δημοσίως ότι είχε plan B για την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είχε αναφέρει πως το σενάριο εξελίχθηκε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού -δηλαδή ότι κατέγραφε τις μεταξύ τους συνομιλίες».

∆εν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο κ. Βαρουφάκης υιοθετούσε τη συγκεκριμένη τακτική, αφού αλησμόνητη είχε μείνει η δήλωσή του περί καταγραφής της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο.

Την εποχή εκείνη ήταν διάχυτος ο φόβος στην κυβέρνηση «ότι τώρα, λόγω των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί εις βάρος του κ. Βαρουφάκη, ο πρώην “τσάρος” θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη Βουλή».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έθετε στη συνέχεια τρία ερωτήματα αναφορικά με τον κ. Βαρουφάκη: α) Τι είδους υλικό διαθέτει; β) Ποιους άλλους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού ή πρώην συναδέλφους του υπουργούς έχει ηχογραφήσει; γ) Με ποιον ή ποιους έχει μοιραστεί το αρχείο του;

Τι γράφει στο βιβλίο του ο Γιάνης

Αποσπάσματα του βιβλίου που κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά και θα κυκλοφορήσει και σε ελληνική έκδοση το Φθινόπωρο δημοσιεύουν την Κυριακή οι εφημερίδες «Το Βήμα της Κυριακής» «Πρώτο Θέμα» και «Καθημερινή».

Όπως αναφέρεται στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται, σε κάποια χρονική στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Οταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικάιωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [σ.σ. την σύζυγό του], “ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα”», προσθέτοντας ότι του είχε τονίσει: «Αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης προχωρά και σε αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που αντιπαθούσε ο πρωθυπουργός. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως «θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον [Γιώργο] Σταθάκη».

Από τα πυρά του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν γλιτώνει και ο πρώην συνεργάτης του στο υπουργείο, Γιώργος Χουλιαράκης, τον οποίο χαρακτηρίζει «αποστάτη» και «τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα».

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα». Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «’Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος του απάντησε: «Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα. Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν».

Ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει στο βιβλίο του γράφοντας: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε […] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό».