Ο Τσίπρας εκλιπαρεί Ομπάμα να παρέμβει για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα «ξόρκιζε» το ΔΝΤ και επιθυμούσε την αποχώρησή του από την Ελλάδα και το πρόγραμμα των δανειστών. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και ο πρωθυπουργός όχι μόνο εκλιπαρεί για την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα, αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για να του ζητήσει να ασκήσει όλη την επιρροή του στο ΔΝΤ, ώστε να πειστεί να παραμείνει στο πρόγραμμα και στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι με χθεσινό δημοσίευμα εξηγούσαμε ότι αυτό σημαίνει πρόσθετο μνημόνιο και, φυσικά, πρόσθετα μέτρα.

Αν και τα μηνύματα από τους υπόλοιπους θεσμούς είναι θετικά ως προς την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων τους στο κουαρτέτο, το ΔΝΤ δείχνει να χρονοτριβεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την παρέμβαση Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να έχει επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να τού ζητήσει οι ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να δρομολογηθεί η επανάκαμψη των θεσμών και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της μπροστά στη διαπίστωση πως το ΔΝΤ αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ή «εξήγηση» όπως ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη αναφορικά με τον χρόνο έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Στη συνομιλία που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να τού επισημάνει πως το ΔΝΤ λόγω της απόστασής του από τα ευρωπαϊκά πράγματα αδυνατεί να κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών ακόμη και στο Μεταναστευτικό και να αντιμετωπίσει μία πραγματικότητα που θέλει το Προσφυγικό να έχει επιπτώσεις ακόμη και στην οικονομία της ευρωζώνης και φυσικά και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έχει αποσπάσει δεσμεύσεις από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πως θα μεσολαβήσουν για την επιστροφή της τρόικας, όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ο Φεβρουάριος θα βγει χωρίς σαφή ημερομηνία επιστροφής.

Θεωρητικά η κυβέρνηση προλαβαίνει να κλείσει την αξιολόγηση ακόμη και μέχρι το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου), ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και επιπλέον δεν θέλει να εισαγάγει στη Βουλή νομοθετήματα μείζονος σημασίας όπως το Ασφαλιστικό χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.