Ο Τραμπ κινδυνολογεί και προκαλεί παγκόσμια ανασφάλεια «Η Χίλαρι Κλίντον θα φέρει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Παράλληλα ο μεγαλομανής Ερντογάν θέλει να φέρει την έδρα του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Τι ισχυρίζεται. Ο Τραμπ κινδυνολογεί και προκαλεί παγκόσμια ανασφάλεια.

Η πολιτική της Χίλαρι Κλίντον στο μέτωπο της Συρίας μπορεί να «οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σύροντας τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με στρατιωτικές δυνάμεις της πυρηνικά εξοπλισμένης Ρωσίας, λέει ο βαλλόμενος από παντού Ντόναλντ Τραμπ καθώς συνεχίζεται η δημοσκοπική «τσουλήθρα» δύο εβδομάδες πριν την μάχη.

«Θα καταλήξουμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν ακούσουμε την Χίλαρι Κλίντον» για τη Συρία, λέει ο Τραμπ και επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση Άσαντ από την εξουσία είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο εσωτερικό «μέτωπο» των ΗΠΑ κατακεραυνώνει ξανά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για έλλειψη υποστήριξης στο πρόσωπό του λέγοντας ότι «εάν είχαμε ενότητα στο κόμμα, δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε τις εκλογές από την Κλίντον».

Και παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα και κατά του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη χρήση ιδιωτικού server για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον επί θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ -«γιατί γνώριζε».

Σε συνέντευξή του με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική, ο Τραμπ ανέφερε ότι η Κλίντον μπορεί να σύρει τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο πόλεμο ακολουθώντας πιο επιθετική στάση ως προς την επίλυση της κρίσης.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει καλέσει στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και «ασφαλών ζωνών» στο έδαφος για την προστασία των αμάχων. Ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η προστασία αυτών των ζωνών μπορεί να φέρει τις ΗΠΑ σε άμεση εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε στην ISIS. Δεν πρέπει να επικεντρώνουμε στη Συρία. Θα καταλήξουμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν ακούσουμε την Χίλαρι Κλίντον» είπε. «Δεν πολεμάς τη Συρία πια, πολεμάς τη Συρία, τη Ρωσία, το Ιράν, εντάξει; Η Ρωσία είναι χώρα με πυρηνικά, αλλά μια χώρα όπου τα πυρηνικά ‘αποδίδουν’ σε αντίθεση με άλλες χώρες που απλά μιλάνε». είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι το να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο σημαντική προτεραιότητα από το να πειστεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία -υποβαθμίζοντας την πάγια αμερικανική θέση περί απομάκρυνσής του.

Και προσέθεσε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι πολύ πιο ισχυρός σήμερα απ’ ότι ήταν τρία χρόνια πριν.

Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί η Χίλαρι Κλίντον με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεδομένου ότι τον έχει δαιμονοποιήσει, ενώ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την επιδείνωση στις σχέσεις με τις Φιλιππίνες υπό τον νέο ηγέτη Ροντρίγκο Ντουέρτε.

Με χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ προειδοποιεί η Τουρκία, εάν απειληθεί

Δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ώστε να εξαλείψει κάθε «απειλή» εναντίον των συμφερόντων της, δήλωσε την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν υπάρξει κάποια απειλή εναντίον της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επιχείρησης […] για να εξαλείψουμε αυτή την απειλή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24 για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας από τη βάση της στην Μπασίκα, στο Bόρειο Ιράκ.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας», τόνισε.

«Δεν το λέμε αυτό μόνο στους Ιρακινούς, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλες τις χώρες του συνασπισμού, στην κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ» πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση στο Ιράκ ότι «συνδέεται με μια τρομοκρατική οργάνωση», εννοώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα ζητεί επίμονα να συμμετάσχει στην επίθεση που διεξάγεται εναντίον της Μοσούλης, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που η Βαγδάτη δεν βλέπει με καλό μάτι.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απειλείται από την παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ενώ μετά την έναρξη της Μάχης της Μοσούλης την τελευταία εβδομάδα έχει ανοίξει «μέτωπο» με τη Βαγδάτη, η οποία θεωρεί την Τουρκία κατοχική δύναμη και έχει ζητήσει την απόσυρση των τούρκων στρατιωτών από το ιρακινό έδαφος.

Η κυρίως σουνιτική Τουρκία εκπαιδεύει στη βάση της Μπασίκα σουνίτες πολιτοφύλακες, εν όψει της επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, και η σύγκρουσή της με τη Βαγδάτη έχει και θρησκευτικό υπόβαθρο, καθώς κατηγορεί εμμέσως την ιρακινή κυβέρνηση ότι προωθεί στη Μοσούλη τον ελεγχόμενο από τους σιίτες στρατό, επικουρούμενο από σιίτες πολιτοφύλακες.

Το κλίμα ήλθαν να εντείνουν περαιτέρω οι δηλώσεις του Ερσέντ Σαλιχί, βουλευτή του Κιρκούκ και ηγέτη του Τουρκομανικού Μετώπου που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ο οποίος κατήγγειλε ότι κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις στην πόλη με άντρες του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των πεσμεργκά της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του Τζαλάλ Ταλαμπανί, πολέμησαν και αντάρτες του ΡΚΚ και εις επίρρωσιν μάλιστα των λεγομένων του επικαλέστηκε φωτογραφία (βλ. παρακάτω), στην οποία εμφανίζονται μαχητές του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος της Τουρκίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως το πυροβολικό της στην Μπασίκα βομβάρδισε στόχους του Ισλαμικού Κράτους κατόπιν αιτήματος των κούρδων πεσμεργκά που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης, κάτι που η ιρακινή κυβέρνηση διαψεύδει.
Η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει τακτικά τις θέσεις του PKK στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ, οι οποίες αποτελούν τα μετόπισθεν της ανταρτικής οργάνωσης στο Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία. Αντάρτες του PKK συμμετείχαν προ μηνών και στην απελευθέρωση του Όρους Σιντζάρ, όπου τα χωριά κατοικούνται από τη θρησκευτική κοινότητα των Γεζιντί.

Υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία είχε εξαπολύσει τον Αύγουστο χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο στο Ιράκ: «Αν στη Σιντζάρ ή άλλες (ιρακινές) περιοχές ενισχυθεί η απειλή, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας» για να την εξαλείψουμε, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Ο Ερντογάν θέλει να φέρει την έδρα του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη

Επιχειρηματολογεί υπέρ της μεταφοράς σε γραπτή του ανακοίνωση

Η Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε για την 71η επέτειο ίδρυσης του Οργανισμού.

«Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντινούπουλη, με την αρχαία ιστορία της, τον πολιτιστικό πλούτο, τη στρατηγική τοποθεσία και τις φυσικές ομορφιές της, θα έχει καίρια συνεισφορά στην αποστολή και τους στόχους του ΟΗΕ ως έδρα του Οργανισμού« λέει ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

Στην ανακοίνωση την 71η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ που γιορτάστηκε την 24η Οκτωβρίου, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τη φράση «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε» -αναφερόμενος στα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σύμφωνα με τη θέση μας ότι ‘ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε’, το οποίο υπογραμμίζω συχνά, θα συνεχίσουμε σε κάθε πεδίο να στηρίζουμε μία ουσιώδη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ που θα διασφαλίζει πιο δίκαιη εκπροσώπηση, καθώς και πιο δημοκρατική, διαφανή, αποτελεσματική και υπεύθυνη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας» ανέφερε.

Υπογράμμισε δε ότι η Τουρκία έχει υπάρξει «από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ΟΗΕ και των αξιών που αντιπροσωπεύει από την ίδρυσή του» και «έχει αναλάβει πολύ κρίσιμους ρόλους σε ζητήματα ζωτικής σημασίας όπως η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, η διαμεσολάβηση, η ανάπτυξη, ανθρωπιστική βοήθεια».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως «με τη φιλοξενία που δείχνει προς τρία εκατομμύρια πρόσφυγες μπροστά στις ανθρωπιστικές κρίσεις στο Ιράκ και τη Συρία, η Τουρκία έχει καταστεί φωνή της παγκόσμιας συνείδησης».