Ο θρίαμβος του Πέτρου Γαλακτόπουλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου

«Με ψυχή λιονταριού πολέμησε ο Γαλακτόπουλος», «Ο μεγάλος αγωνιστής μας κατέκτησε το αργυρό», «Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο λεβέντης εκπρόσωπος της χώρας μας, μεγάλος ήρωας, συγκλονιστικός και συναρπαστικός αγωνιστής», ήταν κάποια από τα εγκωμιαστικά σχόλια των ελληνικών εφημερίδων της εποχής.

 

10 Σεπτεμβρίου 1972, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος με τις καταπληκτικές του εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 74 κιλών, κάνοντας τους Έλληνες περήφανους.

Στην πορεία του προς την κατάκτηση του μεταλλίου, αντιμετώπισε παλαιστές παγκόσμιου βεληνεκούς όπως τον Φινλανδό Τάπιο, τον Αυστριακό Μπέργκερ (το φαβορί της διοργάνωσης) τον Ρώσο πρωταθλητή Ιγουμένοφ και τον Τσεχοσλοβάκο Μάχα.

Στον τελικό, αντίπαλος του ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Βίτσεσλαβ Μάχα που στον πρώτο του αγώνα είχε χάσει από τον Βούλγαρο Κόλεφ αλλά στη συνέχεια είχε πετύχει πέντε νίκες σερί. Ο Μάχα είχε χάσει από τον Γαλακτόπουλο εύκολα τρεις μήνες πριν και γενικώς δεν είχε καλή παράδοση μαζί του. Ωστόσο, ο Μάχα επικράτησε απρόσμενα με 5-3 στα σημεία και ο κορυφαίος αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης πήρε το ασημένιο μετάλλιο, το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο στη καριέρα του, ύστερα από το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.

Ο Μάχα ήταν το αουτσάιντερ της διοργάνωσης, κάτι το όποιο παραδέχτηκαν και οι ίδιοι οι Τσεχοσλοβάκοι σε δηλώσεις τους μετά τον αγώνα, γι αυτό προκάλεσε σε όλους μεγάλη έκπληξη.

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, παρά την ήττα, κατόρθωσε να κλέψει τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και να τον εκθειάζουν τα Μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο για το ήθος και τη μαχητικότητά του.

SHARE