Ο Σταθάκης προανήγγειλε ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα

Την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα και αδειοδότηση σε τρεις με την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Θετική πρωτοβουλία, αρκεί να μην μείνει στα λόγια.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο να ισχύσει αυτό για τους εξής τομείς: μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικής και εξορυκτικής δραστηριότητας», τόνισε.

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «θέλουμε μία ελληνική οικονομία που αξιοποιεί στο έπακρο τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (αγροτικά, τουρισμό, ναυτιλία) και οι αιχμές του δόρατος είναι παραγωγή και καινοτομία. Αυτήν την δουλειά κάνει ο αναπτυξιακός νόμος που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες». Υποστήριξε μάλιστα ότι στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του 2004 το 4% των μεγάλων επενδύσεων είχε πάρει το 60% των κονδυλίων.

Παράλληλα ανέφερε οτι Δεν είναι πρότυπο για την Ελλάδα οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας. και ότι «είναι παραπλανητική η εικόνα» ότι οι επενδύσεις προτιμούν να πηγαίνουν σε χώρες που έχουν χαμηλή φορολόγηση όπως Βουλγαρία, Κύπρος, Ιρλανδία που έχουν χαμηλότερη φορολόγηση. «Θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πάνε στη Βουλγαρία και αυτές δεν τις θέλουμε.

Θέλουμε άλλο μοντέλο επιχειρήσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν έχουμε χαμηλό μισθολογικό κόστος και δεν θα αποκτήσουμε γιατί έχουμε αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό», επεσήμανε και τόνισε ότι «το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, αλλά σε χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία) που έχουν υψηλότερη φορολόγηση. Στην Ελλάδα είμαστε κάτω από τον μέσο όρο στην φορολόγηση επιχειρήσεων».