Ο σιωπηλός Γκίκας Χαρδούβελης διεκδικεί τη δικαιωσή του: Το email μου προέβλεπε μέτρα 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα 12,5 δισ.

Φαίνεται ότι είχε διαπραγματευθεί σοβαρά για λογαριασμό της Κυβέρνησης Σαμαρά και μέσα σε ένα γενικό κλίμα βελτίωσης της οικονομίας, αποδέχτηκαν τις δικές του προτάσεις ως ρεαλιστικές και αξιόπιστες για το μέλλον. Βεβαίως πριν έλθει η ανατροπή ων εκλογών του Ιανουαρίου με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστρεπτική πολιτική στην οικονομία του Γ. Βαρουφάκη. Για δύο χρόνια δεν ομιλούσε αλλά φαίνεται ότι τώρα οι συγκρίσεις έζουν γίνει συντριπτικές. Το λεγόμενο «email Χαρδούβελη» προέβλεπε μέτρα 1 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πήρε μέτρα ύψους 12,5 δισεκ. ευρώ τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ανάταξη της οικονομίας.

«Τα δικά μας μέτρα ήταν αύξηση της φορολογίας στα ξενοδοχεία ύψους 350 εκατ. ευρώ, πάγωμα συντάξεων για τριετία και κάτι ψιλά 1 δισεκ. ευρώ, ενώ μπορεί να είχαμε και τον Ιούνιο του 2015 επιπρόσθετα μέτρα ύψους 0,5 δισ. ευρώ» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ελήφθησαν μέτρα που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει θα είχαμε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο… Είναι ένα άλλο δημόσιο χρέος η απώλεια. Γυρίσαμε 2,5 χρόνια πίσω, μείναμε στον πάτο, χάσαμε αξίες, όπως στην αγορά κατοικίας ύψους 15 δισεκ. ευρώ, χάσαμε τραπεζικές αξίες, και υπήρξε brain drain, κάτι που σημαίνει μικρότερη παραγωγική μηχανή» εξήγησε.

«Είναι δύσκολο να μπούμε στο QE νωρίτερα από το Σεπτέμβριο» εκτίμησε ακόμη ο κ. Χαρδούβελης. «Σημασία έχει να μπούμε, είναι προς το συμφέρον όλων… Δεν βλέπω γιατί θα είχαν αντίρρηση οι εταίροι να μειωθούν τα επιτόκια» τόνισε.

Όσον αφορά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι είναι θετική για το θέμα του χρέους, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι υπέρμαχος της αναδιάρθρωσής του.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης (γεν. 1955) είναι Έλληνας οικονομολόγος, αυτοδημιούργητος, με λαμπρές σπουδές και ακαδημαϊκές θέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Έχει εργαστεί ως καθηγητής πανεπιστημίου και ως στέλεχος κεντρικών και εμπορικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα. Οικονομικός σύμβουλος του Κώστα Σημίτη αντικατέστησε τον Γιάννη Στουρνάρα, που πήγε διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2015.