Ο Νταβούτογλου συνδέει το προσφυγικό με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε

Το καυτό θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παζαρεύει στις Βρυξέλλες ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνδέει ευθέως το προσφυγικό με τις παγωμένες ενταξιακές διαδικασίες Τουρκίας- Ευρώπης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε :

“Ξαναήρθα στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι Ευρώπη για την Τουρκία. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Ο μόνος δρόμος είναι αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη για την ήπειρό μας. Πρέπει να δούμε όλη την εικόνα. Χαίρομαι που σήμερα υπάρχει συνείδηση για τις προκλήσεις”. και πρόσθεσε ότι ”είχαμε συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάρκ Ρουτε”, ενώ τόνισε ότι ”θα δείξουμε την συνεργασία μας για το μέλλον της ηπείρου μας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα ασχοληθεί μόνο με το προσφυγικό αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Από τη δήλωση αυτή προκύπτει καθαρά ότι η Τουρκία βρίσκεται στην σύνοδο Κορυφής για να θέσει δυναμικά και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έρχεται ως επιβεβαίωση σε σημερινό δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Telegraph ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων με την Τουρκία».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, που αναφέρεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μια στρατηγική για το πως θα περιοριστεί η κρίση στην Ελλάδα, καθώς το περασμένο δεκαπενθήμερο η ροή των μεταναστών προς Βορρά μειώθηκε σε μόλις μερικές εκατοντάδες μία ημέρα, λόγω της σφράγισης των συνόρων από την ΠΓΔΜ.