Ο δρόμος προς ένα βιώσιμο μέλλον

Η συζήτηση για τον παγκόσμιο μετασχηματισμό χωρίζεται σε γενικές γραμμές σε δύο δρόμους: ο ένας αφορά τη μετατόπιση της σημερινής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων προς μια πολυκεντρική, ενώ ο άλλος περιλαμβάνει την αμφισβήτηση ή την άρνηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, κυρίως σε εθνικό κοινωνικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο εκσυγχρονισμός συνοδεύεται από κινδύνους και καταστροφές, ωστόσο τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που επιφέρει στην ανθρώπινη κοινωνία, όπως οι βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ιατρική περίθαλψη, η αστικοποίηση και το διεθνές εμπόριο, είναι τεράστια και ουσιαστικά. Τα υποπροϊόντα που δημιουργούνται κατά τον εκσυγχρονισμό δεν είναι λόγος να τον αρνούμαστε. Αν και είναι ενοχλητικό, οι κίνδυνοι αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ανθρώπινη κοινωνία.

Ανέφερα τα θεμέλια του κάποτε διαδεδομένου δυτικού συστήματος αξιών – μια δυναμική μορφή οικουμενικότητας που εδράζεται στις ιδιαιτερότητες. Αυτό που εννοώ είναι ότι η κριτική και η αμφισβήτηση της διαδικασίας εκσυγχρονισμού έχει, σε κάποιο βαθμό, ωθήσει τη συνεχιζόμενη εξέλιξή της. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δυναμική ισορροπία του οικουμενισμού.

Κατά τη διάρκεια της παγκοσμιοποίησης, όταν το ανοιχτό και δυναμικό σύστημα αξιών τείνει να γίνει στάσιμο και μονότονο, αντιμετωπίζει έλεγχο και αντίσταση σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια αντίδραση δεν είναι σπάνια για τον οικουμενισμό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει διαφωνίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της παγκοσμιοποίησης και σε αρκετές περιπτώσεις έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα νέο περιεκτικό οικουμενικό σύστημα αξιών. Στην ουσία, ο παγκόσμιος μετασχηματισμός στο πλαίσιο του δεύτερου μονοπατιού της συζήτησης, του εκσυγχρονισμού, δεν έχει σταματήσει ποτέ και θα συνεχιστεί και μετά το 2040.

Ο άλλος κομβικός μετασχηματισμός, η τάση της παγκόσμιας τάξης προς την πολυπολικότητα, είναι κάτι που λαμβάνει χώρα σήμερα και θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον. Συχνά συγχέουμε τα δύο μονοπάτια του παγκόσμιου μετασχηματισμού. Πράγματι, οι επικρίσεις για τον εκσυγχρονισμό άνοιξαν το δρόμο για τη σημερινή μετατόπιση της διεθνούς τάξης. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα έρθει η στιγμή που όχι μόνο η Ρωσία και η Κίνα, αλλά όλα τα έθνη θα αγκαλιάσουν τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας τάξης, έχοντας επίγνωση ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού είναι μη αναστρέψιμη. Τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν ήδη πυρηνικά όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διαστημόπλοια, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογία για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων- δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο σημείο όπου δεν συνέβαιναν όλα αυτά.

Σε μια άμεση έρευνα ερωτηματολογίου σχετικά με τη μελλοντική παγκόσμια τάξη, πολλοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι πιστεύουν στην πολυπολικότητα, πεπεισμένοι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια ισορροπία ισχύος και να μετριάσει τις συγκρούσεις. Η αποδοχή του πολυπολικού κόσμου δεν σημαίνει απομάκρυνση από τον εκσυγχρονισμό. Αντιθέτως, αποδεικνύει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι ευρέως αποδεκτός, κληρονομείται και αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων είναι είτε περίεργος είτε ανήσυχος. Ανησυχούν ότι ο δρόμος προς τη νέα τάξη πραγμάτων είναι γεμάτος προκλήσεις και αβεβαιότητες. Πιο κρίσιμο είναι το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη οριστικού οράματος μεταξύ των διεθνών οργανισμών, καθώς και των πλαισίων συνεργασίας που έχουν δημιουργήσει ομάδες κρατών στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο.

Καθώς οι συμμετέχοντες ξεκαθάριζαν τις απόψεις τους, προέκυπταν περισσότερες λεπτομέρειες. Συζητώντας για τη μελλοντική τάξη πραγμάτων, τόνισαν την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή γνώσης, τις ανησυχίες για την παραπληροφόρηση και την ασφάλεια των δεδομένων, για τις συνδρομές των μελών και την έλλειψη ταλέντων μεταξύ εκείνων που απαιτούνται για τη διοίκηση διεθνών οργανισμών, και πολλά άλλα. Οι νέοι βλέπουν αυτά τα ζητήματα με βάση τη διασύνδεση μεταξύ των ατομικών εμπειριών και των παγκόσμιων τάσεων και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες που υπονομεύουν τη λειτουργία των κοινωνικών οργανώσεων. Αντί να επιμένει στην υπέρβαση των αδυναμιών της ανθρώπινης φύσης, η νέα γενιά μιλάει για έναν βιώσιμο κόσμο.

Ένας βιώσιμος κόσμος δεν είναι μια ουτοπία- είναι ένα σκηνικό όπου οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να συνεργάζονται βαθύτερα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας γενιάς έχει μεγαλώσει σε ένα σχετικά ειρηνικό διεθνές περιβάλλον, βιώνοντας το ζενίθ της διεθνούς συνεργασίας. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι νέοι συμμετέχοντες δύσκολα αμφισβητούν τη δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας. Αντίθετα, η απογοήτευσή τους πηγάζει από την πρόκληση της δημιουργίας ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου συνεργασίας.

Έτσι, προσέφεραν πολλές τοπικές παρατηρήσεις και αφηγήθηκαν εμπειρίες με στόχο την ενίσχυση του παγκόσμιου εκσυγχρονισμού. Κατά την άποψή μου, αυτό υποδηλώνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών και περιφερειών θα συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς υποθέσεις στο μέλλον. Περισσότερος ορθολογισμός απελευθερώνεται. Ως εκ τούτου, οι συν-συγγραφείς μου και εγώ προτείνουμε τέσσερις αξίες που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση της μελλοντικής τάξης: συγχώρεση, ανθεκτικότητα, υπομονή και αποδοχή. Οι αξίες αυτές χρησιμεύουν για τη διαμεσολάβηση μεταξύ των ορθολογικών δρώντων.

Οι σκέψεις μου σχετικά με τις αξίες του μελλοντικού κόσμου σχετίζονται επίσης με την τρέχουσα διδακτορική μου διατριβή, όπου διερευνώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νεολαία ως κοινωνική δημογραφική ομάδα εν μέσω παγκόσμιων μετασχηματισμών. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αλλαγές στις πολιτικές προτιμήσεις των νέων και μετατοπίσεις στις πολιτικές για τη νεολαία της Ρωσίας και της Κίνας.

Αυτή η γραμμή σκέψης προέκυψε καθώς εντρυφούσα στα ζητήματα της νεολαίας και στις αντιφάσεις μεταξύ των γενεών στην κοινωνία. Είναι σύνηθες για τις κοινωνίες να βλέπουν τους νέους ως «παρείσακτους» επειδή δεν μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες με τις προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι κοινωνίες διαθέτουν ποικίλους μηχανισμούς για να διασφαλίσουν τη μετάδοση των παραδοσιακών ιδεών και εθίμων. Επιπλέον, οι φαινομενικά ακατανόητες πρακτικές των νέων δεν αποτελούν προσπάθεια απόκλισης από την παράδοση- είναι μια λογική απάντηση στην πραγματικότητα της εποχής τους και στους μελλοντικούς κινδύνους.

Είναι προβλέψιμο ότι θα υπάρξουν αναποδιές στο δρόμο προς μια νέα παγκόσμια τάξη. Η ανάδειξη της τοπικής εμπειρίας σε μακροσκοπικό επίπεδο σημαίνει να καλέσει κανείς τους άλλους να κρίνουν τη δική του ζωή. Τέτοιες προσπάθειες δεν είναι απαραίτητο να κερδίσουν αναγνώριση και μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Και το χειρότερο, ο ατομικός ορθολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε συλλογικό ανορθολογισμό. Γι’ αυτό ανέφερα τη συγχώρεση και την ανθεκτικότητα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυτοπεριορισμό και επιτρέπει να ειπωθούν οι ιστορίες των άλλων ανθρώπων χωρίς να μας κοστίσει η ικανότητά μας να εκφραστούμε.

Επιπλέον, ενώ το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων συνεχίζει να αυξάνεται, δίνοντάς μας περισσότερο χρόνο, η κατανάλωση του χρόνου μας γίνεται όλο και πιο λιτή. Η σύγχρονη κοινωνία παλεύει με το άγχος του χρόνου, δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική κατανάλωση χρόνου. Κατά συνέπεια, συχνά αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε δραστηριότητες που ικανοποιούν γνωστικές ανάγκες, ενώ οι αισθητηριακές εμπειρίες που είναι εγγενείς στην ανθρώπινη φύση, όπως η ακοή, η όραση, η αφή και η όσφρηση, παραβλέπονται, εκτός αν διεγείρουν τη σκέψη. Χρειαζόμαστε υπομονή για να αντιμετωπίσουμε την όλο και πιο διαδεδομένη προσέγγιση που βασίζεται κυρίως στην αφηρημένη σκέψη για να κατανοήσουμε τον κόσμο και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ζούμε στη Γη, μαζί με άλλα έμβια όντα.

Οι αξίες της συγχώρεσης, της ανθεκτικότητας, της υπομονής και της αποδοχής έχουν ως στόχο να μας καθοδηγήσουν να συμμετέχουμε, με σύνεση, σε μια διαφοροποιημένη ζωή και να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε σε έναν βιώσιμο κόσμο.

Erol User

SHARE