Ο διάσημος Έλληνας που υπογράφει τον πιο ανατρεπτικό ουρανοξύστη για την Νέα Υόρκη

Τελειώνει το Φθινόπωρο το πιο μοντέρνο κτίριο στην Αθήνα, κοντά στο Ιδρυμα Νιάρχος και το Ωνάσειο.

Ο διάσημος Ελληνας αρχιτέκτονας, ο Ιωάννης Οικονόμου, ιδρυτής της «Oiio», που έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, θέλει να το αλλάξει το μέλλον τα ων ουρανοξυστών παγκοσμίως. Το αρχικό ερώτημα-φι.λοσοφία της ομάδας του ήταν «τι θα συμβεί αν αντικαταστήσουμε το ύψος με το μήκος; Τι θα συμβεί αν τα κτίριά μας είναι μεγάλα σε μήκος αντί για ψηλά;». Το αποτέλεσμα είναι ένα σχέδιο το οποίο η «Oiio» έχει βαφτίσει ως «The Big Bend» (Η μεγάλη κλίση/κύρτωση, όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά). «Θα είναι το πιο μεγάλο σε μήκος κτίριο στον Κόσμο και το σχέδιο μοιάζει σαν μία μίξη της ‘Gateway Arch’ στο Σεν Λιούις και κάτι που βγήκε από το ‘Blade Runner’. Αν ο στόχος για ένα ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη είναι να στέκει ψηλά στον ορίζοντα, τότε αυτό το σχέδιο προϋποθέτει πως η απάντηση δεν είναι να πιέσουμε για ύψος, αλλά καλύτερα για εναν που ‘λέει μία καλή ιστορία’ (σ.σ. προσφέρει και κάτι παραπάνω)», ανέφερε το σχετικό άρθρο. Ο κ. Ιωάννης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά πως «πόλεις έχουν καταστεί μία δεξαμενή συναισθημάτων και συμβολισμών, που κατατίθενται καθημερινά από τους κατοίκους τους».

«Οι αρχιτέκτονες είναι πλέον ελεύθεροι από τους παλιούς περιορισμούς και είναι έτοιμοι να παλέψουν με το ύφασμα της πόλης, που αποτελείται από στρώματα το ένα επάνω στο άλλο, φτιαγμένα από νοήμα και μνήμη». Από το να χτιστεί γρήγορα ένας τεράστιος, λεπτός πύργος που μόνο προσελκύει το μάτι στον ουρανό λόγω του ύψους του, ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει πως είναι δουλειά των αρχιτεκτόνων να «βγάλουν προς τα έξω τα συναισθήματα που έχει κληρονομήσει η πόλη».

Το σχέδιο «The Big Bend» στοχεύει να αποτελέσει πρόκληση για το πρότυπο των κατακόρυφων κτιρίων, αμφισβητώντας το αισθητικό κόστος της γραμμής του ορίζοντα της Νέας Υόρκης που έρχεται με την υπάρχουσα τάση των μεγαλύτερων κατασκευών της πόλης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κ. Οικονόμου το κτίριο θα τοποθετηθει στην 57th Street, μόλις νότια στο Central Park και θα είναι άμεσα σε «σύγκρουση» με τους πύργους εκεί, τόσο ως προς το σχέδιο, όσο και ως προς τη φιλοσοφία, κατέληγε το σχετικό άρθρο.

Ο σπουδαίος διεθνώς Ελληνας αρχιτέκτονας Ιωάννης Οικονόμου, ο εμπνευστής του ουρανοξύστη Big Bend, που έχει γίνει θέμα συζήτησης στην παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα.

Δεν έχει περάσει καλά – καλά μία εβδομάδα που το σχέδιο του ουρανοξύστη Big Bend, του αρχιτεκτονικού γραφείου Oiio του Ιωάννη Οικονόμου, είδε το φως της δημοσιότητας και έχουν στραφεί επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας τόσο στον Τύπο της Νέας Υόρκης όσο και στα site στον χώρο της αρχιτεκτονικής.

Στο dezeen, τόπο συνάντησης και ενημέρωσης όσων ασχολούνται με το design παγκοσμίως, αποτελεί μία από τις πολυδιαβασμένες ειδήσεις τις τελευταίες ημέρες στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής. Ενώ όλοι οι ουρανοξύστες ψάχνουν πως θα φτάσουν όλο και πιο ψηλά η Oiiostudio, που διαθέτει γραφεία στην Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, έρχεται να προσθέσει μία ανατρεπτική πρόταση για περιπτώσεις που είναι αρκετές συχνές στην Νέα Υόρκη, αυτές των σχετικά μικρών οικοπέδων.

O Ιωάννη Οικονόμου, δημιουργός της Oiiostudio και του σχεδίου του Big Bend “το πρωτοποριακό σε αυτό το σχέδιο είναι ότι προσφέρει μία νέα μορφή ένωσης, αυτή στην κορυφή, δύο ιδιοκτησιών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Είναι μία εναλλακτική, απόλυτα εφαρμόσιμη και εφικτή πρόταση, όταν έως τώρα ο πλέον σύνηθες τρόπος ένωσης γίνονταν μέσω γεφυρών”. Γεννημένος στην Αθήνα πριν από 36, με πτυχίο από το Αριστοτέλειο και μεταπτυχιακό στο Μετσόβιο περνάει πλέον τον περισσότερο χρόνο του στην Νέα Υόρκη όπου έχει εγκατασταθεί από το 2011. “Στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχίσω την πορεία μου καθώς δεν υπάρχει έντονη δραστηριότητα. Πέρα από κάποιες ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες ανακαινίσεις ξενοδοχείων στην Κρήτη και αλλού ο όγκος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά”.

Έχοντας διακριθεί σε έξι διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής πριν συμπληρώσει ήδη τα 30 του επέλεξε την Νέα Υόρκη για δεύτερη έδρα του όπου ήταν και ο πιο πρόσφατος και σημαντικός διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκε. Το Big Bend, το οποίο αγγίζει τα 1,22 χλμ. από είσοδο σε είσοδο δεν είναι το πρώτο σχέδιο του που είχε τραβήξει την προσοχή όσων ασχολούνται με την αρχιτεκτονική.

Είχε προηγηθεί πριν από τέσσερα χρόνια μία επίσης ανατρεπτική πρόταση για επέκταση του μουσείου Guggenheim.

 

SHARE