Ο Ντάισελμπλουμ αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα «κάβα»

Ήπιος απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνωρίζοντας ότι «στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε: «Στο Ecofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: “το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί”. Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση σχετικά με κάποιες νέες αναφορές σε πιθανότητα «Grexit».

Σε ερώτηση της Λα Στάμπα αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για χθες Eurogroup, ο επικεφαλής του απαντά ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», εξηγεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ιδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», τονίζει, τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ προκύπτει σαφώς ότι την ευθύνη για τα μέτρα «κάβα» την επιρρίπτει στο ΔΝΤ, με το οποίο όμως έχουν συνταχθεί τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, καθιστώντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης δυσχερή.