Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται νέα μέτρα σε εργασιακά, φορολογικό, συνταξιοδοτικό.

Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin κάνοντας λόγο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Κωδικοποίησε έτσι τις μεγάλες εκκρεμότητες για νέες περικοπές και μειώσεις όπως έχουν απαιτήσει οι θεσμοί και το ΔΝΤ θέματα που άφησε ανοιχτά η συνάντηση των Βρυξελλών και πρέπει να συμφωνηθούν με την ΤΡΟΙΚΑ που επιστρέφει για σκληρές διαπραγματεύσεις στα θέματα αυτά τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα. Τρεις τομείς που παραμένουν χωρίς κοινές προσεγγίσεις και μάλλον πρόκειται να χαρακτηρισθούν από νέες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς εκ μέρους των αρμόδιων υπουργών με πρώτο τον Ε.Τσακαλώτο. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η βέβαιη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000€ το χρόνο ή και λιγότερα όταν προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν αύξηση του στα 12.000€.

Ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα είπε ότι «αυτό είναι θέμα των θεσμών. Υποθέτω ότι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαι το αφεντικό τους».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πάντως ότι «δεν υπάρχει σούπερ ανάγκη. Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση».

«Όσο τα πράγματα είναι on track η εμπιστοσύνη είναι σημαντική» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί δήλωσε ότι «είναι στο χέρι της της κυβέρνησης πως θέλει να επανεπενδύσει το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς και θα επιστρέψουν με ένα τύπου επενδυτικό πακέτο, ένα θετικό πακέτο αλλά δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω πώς θα ξοδέψουν αυτά τα λεφτά».