Νομιμοποιούν με εξετάσεις 2.500 υπαλλήλους με πλαστούς τίτλους σπουδών!!!

Ξεπερνά τη λογική και δείχνει ότι η αντίληψη από την οποία διακατέχεται η κυβέρνηση είναι η αντίληψη της ψηφοθηρίας, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» ότι ετοιμάζει άμεσα εξετάσεις πιστοποίησης για όσους εντοπίστηκαν διορισμένοι στο δημόσιο έχοντας παράτυπους τίτλους σπουδών.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση που θεωρεί την αριστεία ρετσινιά επιβραβεύει την απάτη, καθώς αφορά 2.500 άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και προσλήφθηκαν αφού είχαν καταθέσει πλαστά πιστοποιητικά και ψεύτικους τίτλους σπουδών.

Αυτοί οι παράτυποι τίτλοι σπουδών είναι απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε εικονικούς μαθητές. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2.500 παράτυποι και παράνομοι τίτλοι σπουδών εντοπίστηκαν στο δημόσιο, ύστερα από σχετικούς ελέγχους, στους ήδη διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους.

Για τους κατόχους αυτών των τίτλων σπουδών, όλων των κατηγοριών παράτυπων και παράνομων, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης θα θέσει σε εφαρμογή νόμο, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, προκειμένου να κληθούν να δώσουν ειδικές εξετάσεις και να λάβουν νόμιμο τίτλο σπουδών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν.

Την προηγούμενη Τετάρτη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατήγγειλε στον ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστ. Βερναρδάκη είκοσι διορισμούς που έγιναν την ίδια ημέρα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο διορισμών» κατόχων απολυτηρίων ιδιωτικών ΤΕΕ της Άρτας.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το Αρ. Πρωτ.: Σ.Ε.Ε.Δ.Δ./Φ.1/ΕΜΠ1347 πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που εκδόθηκε ύστερα από εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου, όσοι εκ των κατόχων των παράνομων τίτλων εργάζονται αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο, αλλά και όσοι περιμένουν να διοριστούν, θα πρέπει να δώσουν εκ νέου εξετάσεις προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμα τίτλο σπουδών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ισονομία»!

Εξετάσεις «πλυντήριο» για πλαστά πτυχία στο δημόσιο καταγγέλλει το Ποτάμι

Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης πλαστών τίτλων σπουδών 2.500 δημοσίων υπαλλήλων μέσω εξετάσεων «πλυντήριο», επισημαίνουν 5 βουλευτές του Ποταμιού, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Οι ερωτώντες βουλευτές Γ. Μαυρωτάς, Γρ. Ψαριανός, Κ. Μάρκου, Κ. Μπαργιώτας και Ι. Φωτήλας, επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν εντοπιστεί 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι – κάτοχοι πλαστών πτυχίων, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους και ζητούν να αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των παραβατών.

Επισημαίνουν, δε, πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να δρομολογεί διαδικασία εξετάσεων με στόχο τη νομιμοποίηση των επίμαχων τίτλων και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς, να ξεκαθαρίσουν εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, τονίζοντας ότι: «οποιαδήποτε διαδικασία “θεραπείας” της παρανομίας προσφέρει ασυλία στους τωρινούς και τους μελλοντικούς πλαστογράφους».

«Το ζήτημα των πλαστών πτυχίων πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά καθώς ο δημόσιος τομέας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσταται ελαφρά τη καρδία πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκμετάλλευσης μικροκομματικών συμφερόντων», καταλήγουν οι βουλευτές από το Ποτάμι.

Οι βουλευτές που καταθέτουν την Ερώτηση ζητούν να μάθουν:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ελέγχων για πλαστούς τίτλους σπουδών που είχε ξεκινήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη από το 2012;
2) Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους σπουδών και ποιους φορείς του δημοσίου αφορά ο έλεγχος που διενεργήθηκε;
3) Προτίθεστε να προβείτε σε διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για τους εν λόγω δημόσιους υπαλλήλους για τη νομιμοποίηση του τίτλου σπουδών τους; Σε ποιο νομικό πλαίσιο στηρίζεται μια τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια εκ μέρους σας;
4) Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα των πλαστών τίτλων σπουδών στο Δημόσιο;

Την Ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές Μαυρωτάς Γιώργος, Ψαριανός Γρηγόρης,
Μάρκου Κατερίνα ,Μπαργιώτας Κώστας και Φωτήλας Ιάσονας