Νιάρχος, Λάτσης και ο άγνωστος Μυστακίδης, οι τρείς πλουσιώτεροι Έλληνες του κόσμου.

Οι δυο κληρονόμοι από τους ζάπλουτους πατέρες τους Σταύρο Νιάρχο και Γιάννη Λάτση. Η εντυπωσιακή ιστορία του αυτοδημιούργητου και άγνωστου ευρύτερα Μυστακίδη.
Τρία ελληνικά ονόματα, αυτά του Φιλίππου Νιάρχου, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και του Σπύρου Λάτση, με συνολική περιουσία 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωρίζουν ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, σύμφωνα με την κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού Forbes.

Πλουσιότερος Έλληνας, (814η θέση), είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, με περιουσία περί τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Νιάρχος είναι από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου, αλλά και κάτοχος μια πολύ σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης (Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γουόρχολ κά).

Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας (973η θέση) είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Μυστακίδης, με ελληνική και βρετανική υπηκοότητα είναι διευθυντής και μέτοχος (3%) της εταιρείας μεταλλευμάτων Glencore.

Το 1994 ο επιχειρηματίας Μαρκ Ριτς αποφάσισε λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τη δικαιοσύνη σε Ευρώπη και ΗΠΑ να χαρίσει ουσιαστικά την εταιρεία του σε πέντε άμεσους συνεργάτες του προκειμένου να τη σώσει.
Ο ελληνικής καταγωγής γεννημένος στη Ρώμη Τέλης Μυστακίδης, ο Νοτιοαφρικανός Ιβάν Γκλάσενμπερκ, ο Βρετανός Σάιμον Μάρεϊ, ο Αμερικανός Τορ Πίτερσον και ο Ισπανός Ντανιέλ Ματέ Μπαδένες έγιναν οι μέτοχοι της εταιρείας, της άλλαξαν το όνομα από Mark Rich & Co σε Glencore και μοιράστηκαν ρόλους και ευθύνες στο αντικείμενο της εμπορίας πρώτων υλών. Ο Τέλης Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τομέα των βιομηχανικών μετάλλων (χαλκός, ψευδάργυρος κ.λπ.).

Με σκληρή δουλειά και έξυπνες επενδύσεις έφτασαν να ελέγχουν το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών.

Η εταιρεία έχει γίνει ουσιαστικά κολοσσός και το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώνεται η εισαγωγή της Glencore στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ με συνολική τελική αποτίμησή της στα 61 δισ. δολάρια.

Η Glencore έχει παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που συνολικά ως όμιλος ξεπερνά τα 53.000. Είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες. Εχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Τα μερίδια μοιράζονται ανάλογα με τις θέσεις και τις μετοχές και έτσι, ο Τέλης Μυστακίδης εκτινάσσεται μέσα στους δισεκατομμυριούχους της λίστας Forbes και μάλιστα ως ο πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο, στο ίδιο επίπεδο με τον Σπύρο Λάτση.

Ο 51χρονος σήμερα Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη. Εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO).

Νεαρός μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία, σπούδασε στο London School of Economics και καθώς μιλούσε έξι γλώσσες επελέγη για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων της εταιρείας αγοράς παραγώγων Cargill.

Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς, και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα το 1993, ένα χρόνο πριν την αποχώρησή του, όταν ο Μυστακίδης βρέθηκε με το 6% της εταιρείας.

Διατηρεί χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή και το μοναδικό γνωστό γι’ αυτόν είναι ότι λατρεύει τα γρήγορα πολυτελή σπορ αυτοκίνητα. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, δηλώνει Ελληνας. Μάλιστα στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ελληνικά.

Σκέφτεται στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα αλλά προς το παρόν μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.

Στην 1.098η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη βρίσκεται επίσης το όνομα του εφοπλιστή Σπύρου Λάτση, που διαθέτει, εκτός από 12 μεγάλα πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, καθώς και επενδύσεις στην ελβετική τράπεζα ‘EFG International’, στον ενεργειακό όμιλο ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ και στην εταιρεία ανάπτυξης, επένδυσης και διαχείρισης ακινήτων ‘Lamda Development’. Ζει μόνιμα στην Ελβετία, όπως ο Νιάρχος στην Αγγλία.

SHARE