Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για μέτρα 9 δισ. ευρώ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές να επιστρέφουν, έχοντας στις αποσκευές τους πρόσθετα μέτρα ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα συμπληρώσουν το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν εντός της ημέρας, γίνονται σε θολό τοπίο, με στόχο τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να επισημανθεί, έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση των συζητήσεων άμεσα, μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ, τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης, από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκε πως είναι διατεθειμένη να μπει σε συζητήσεις για τα πρόσθετα μέτρα, που ονομάστηκαν «προληπτικά», μόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, αλλά και συνδυασμό με την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε τη Δευτέρα πως οτιδήποτε πέρα από τη συμφωνία του Ιουλίου δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα.

Οι δανειστές δεν φαίνεται να συμμερίζονται το ενδεχόμενο να έχει κλείσει η συμφωνία με την Παρασκευή. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά: «Το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στο Άμστερνταμ είναι μια ‘‘σημαντική στιγμή’’ για να καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί».

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.

Τη θέση ότι «πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δούμε με ποια μέτρα θα φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» και μετά να μιλήσουμε για το χρέος, διατύπωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν εντός της ημέρας με τους απεσταλμένους των Ευρωπαίων (Ντ. Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ESM), ενώ την Τετάρτη αναμένεται η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι δανειστές:

– αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%,

-κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%, ο οποίος ισχύει για φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

-περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, με τις επιλογές να είναι οι εξής: ή 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

-περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.

-«πάγωμα» των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας,

-απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει διαμορφωθεί ως εξής: στις 15.00 Παιδεία, στις 16.00 Ενέργεια και στις 17:00 Ταμείο.