Νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο Αντώνης Φωνιαδάκης

Νέα πνοή στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναμένεται να φέρει ο Αντώνης Φωνιαδάκης, που ορίστηκε από τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο διεθνώς καταξιωμένος χορογράφος και χορευτής, ο οποίο θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου 2016, επελέγη μεταξύ 36 υποψηφίων.

«Η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης για να προσθέσει «Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του για μια τριετία, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο, θα συμμετέχει και στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17.

Από την πλευρά του ο κ. Φωνιαδιάκης δήλωσε ότι «η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της, αποτελούν πρόκληση για την δική μου θητεία ως Διευθυντή του Μπαλέτου».

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την Νίκη Παπαδάκη. Από το 1990 έως το 1992 φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα – Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Το 2003 δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού Apotosoma στη Λυών. Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκι στην ταινία του NOAH, ενώ δύο χρόνια πριν, το 2012, έλαβε το βραβείο «Danza and Danza», ως καλύτερος χορογράφος του 2012 στην Ιταλία για την χορογραφία «Οι Γάμοι» στο Maggio Danza.